Prošireno pravo na financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje

11.05.2023.

13:45

Autor: HRT/D.M./Hina

Bačić na sjednici Vlade

Bačić na sjednici Vlade

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Vlada je na sjednici proširila pravo na financiranje najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine oštećene, odnosno uništene u potresima u 2020. godini, na osobe koje su privremeno stambeno zbrinute u mobilnim stambenim jedinicama.

- Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa Vlada je donijela odluku o financiranju najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanja sugrađana. U međuvremenu je provedeno šest javnih poziva te je zbrinuto 1609 građana u 510 stambenih jedinica, za što je isplaćeno 5,7 milijuna eura, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić

Posljednji je javni poziv istekao prije nekoliko dana, a u međuvremenu su doneseni novi Zakon o obnovi i Program stambenog zbrinjavanja građana trenutno zbrinutih u mobilnim stambenim jedinicama, kojima je omogućeno proširenje obuhvata građana, objasnio je. Temeljem današnje odluke bit će objavljen javni poziv kojim će se omogućiti da svi oni koji žive u mobilnim stambenim jedinicama usele u stanove za koje će najamninu plaćati država, u iznosu 9,3 eura po četvornom metru, a predviđene površine su 35 četvornih metara za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 kvadrata.

- Pozivam sugrađane koji imaju višak stambenog prostora na području zagrebačkog i petrinjskog potresa da nam se jave, a sve one koji su još uvijek u mobilnim stambenim jedinicama da podnesu zahtjev za stambeno zbrinjavanje, rekao je Bačić.

Javni poziv za jednog člana UV Hine


Vlada je na sjednici prihvatila nacrt javnog poziva za predlaganje kandidata za jednog člana Upravnog vijeća (UV) Hine iz reda stručnjaka za medije, s obzirom da u lipnju istječe mandat Majdi Tafra-Vlahović. UV Hine na prijedlog Vlade imenuje i razrješava Hrvatski sabor, a mandat članova traje četiri godine. UV Hine ima pet članova i to jednog iz reda zaposlenih u Hini, jednog iz reda stručnjaka za medije te tri člana iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka.


Odluka o deklariranju snaga u dvije Borbene skupine EU


Vlada je utvrdila i prijedloge odluka o deklariranju snaga u dvije Borbene skupine EU, pod vodstvom Italije te pod vodstvom Njemačke, koje će biti dostavljene predsjedniku Republike na donošenje. Borbena skupina EU pod vodstvom Italije bit će u stanju pripravnosti tijekom 2024. godine, a Hrvatska je na raspolaganje stavila kontingent veličine do deset pripadnika Oružanih snaga RH.


Borbena skupina EU pod vodstvom Njemačke u stanju pripravnosti bit će tijekom 2025. godine, a Hrvatska je na raspolaganje stavila kontingent veličine do 250 pripadnika Oružanih snaga RH. EU je Borbene skupine uspostavila kao oblik brzog odgovora na krize, a sudjelovanje Hrvatske pridonijet će daljnjem razvoju interoperabilnosti te jačanju bilateralnih odnosa s državama sudionicama, rekao je ministar obrane Mario Banožić

Potpora projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan RH


Hrvatska će za nastavak potpore postojećim projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan RH ove godine osigurati ukupno 775 tisuća eura, odlučila je Vlada, proglasivši još nekoliko projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH, ukupno vrijedne nešto više od 1,6 milijun eura.

Temljem odluke Vlade sa sjednice u četvrtak nastavlja se s potporom Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) u Srbiji tj. projektu "Institucionalno osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji" kako bi HNV što učinkovitije i kvalitetnije mogao odgovoriti na sve izazove koji se nalaze pred pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas,

S potporom se nastavlja i Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, jedinom profesionalnom hrvatskom kazalištu izvan Hrvatske, kao i radiju hrvatske nacionalne manjine "Radio Dux" u Crnoj Gori, jedinom elektroničkom mediju hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji te tjedniku Gradišćanskih Hrvata, "Hrvatskim novinama" iz Željeznog, koji izlazi 113. godina i vrlo je važan za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Projektom od strateškog značaja Vlada je proglasila potporu radu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, te obnovu Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" u Travniku koji je osnovan prije 140 godina i u njemu djeluju osnovna škola i gimnazija, a uz Vladu u obnovi će sudjelovati i mađarska vlada i Fondacija Renovabis iz Njemačke.

Projekt HNV-a u Srbiji "Rasti gdje si posijan vrtići na hrvatskom jeziku: izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija" također je proglašen projektom od strateškog značaja, a radi se o dva vrtića u Subotici i jednom u Tavankutu.

Od strateškog značaja proglašen je i projekt "Susreti hrvatske dijaspore" u Urugvaju u Montevideu, u organizaciji Hrvata iz Južne Amerike, a u fokusu će biti uključivanje mladih, osuvremenjivanje hrvatskih zajednica Južne Amerike te osnaživanje međusobne suradnje kao i povezivanje s institucijama u Hrvatskoj.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!