Prošle školske godine manje odlikaša, a više izostanaka

01.09.2022.

19:54

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prošle školske godine manje odlikaša, više izostanaka

Prošle školske godine manje odlikaša, više izostanaka

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Za nekoliko dana učenici će ući u svoje škole. Kao i mnoge godine prije pandemije bez posebnih mjera, čemu se posebno veseli oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Prvašića je doznajemo nešto manje od 36 tisuća. No, ono što je obilježilo prošlu godinu je manje odlikaša, a više izostanaka.

To da su naši učenici rekorderi u Europi po izostancima u školama, poznato je godinama. No za razliku od prethodnih godina prije pandemije, kada se ta brojka kretala od 25 do 34 milijuna izostanaka, za prošlu kada su imali 37 milijuna- ministar pojašnjava.

- Oni učenici koji su bili pozitivni, bili su kod kuće bolesni, evidentiran je izostanak iz škole i zato je broj izostanaka veći nego ranijih godina, ističe Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Za manji broj učenika s odličnim uspjehom za razliku od godine prije postoji objašnjenje. 

- Manje odlikaša ajmo reći da to možemo gledati u pozitivnom smislu dolazi do objektivnijeg ocjenjivanja, dodaje ministar Fuchs.

- Imamo dosta problema sa nenadoknadom gradiva, tako da je razuman pad učenika, ističe Darko Cindrić, ravnatelj OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb.

I dodaje pravo mjerilo bi bilo nešto što zazivaju mnogi:

- Uvođenje male mature, gdje smo uvjereni da bi mi svi to pozdravili i onda bi znali gdje smo.

I izricanje pedagoških mjera u odnosu na godinu prije su u najmanju ruku zanimljive. Pohvalne u padu, a kaznene u porastu. Pandemijske godine, kaže naš sugovornik ipak se učenicima gledalo kroz prste.

- Ali sada kada su u školi i kada se stavljaju pred njih zadaci i odgovornost veća srljaju u ovaj nedopušteni crveni dio, kaže Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijska strojarska škola, Zagreb.

A nekima ni taj crveni dio nije bio dovoljan alarm pa je opomenu pred isključenje dobilo 1452 učenika, a iz škole je isključeno nih 272.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!