16:07 / 21.11.2020.

Autor: HRT

Prošle su 24 godine od najvećeg prosvjeda u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Prošle su 24 godine od najvećeg prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj, onog protiv gašenja zagrebačkog Radija 101.
Prošle su 24 godine od najvećeg prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj, onog protiv gašenja zagrebačkog Radija 101, na kojemu se 21. studenog 1996. na Trgu bana Jelačića okupilo više od sto tisuća ljudi.

Sto tisuća ljudi okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu protiv političke odluke da se Radiju 101 ne odobri koncesija. Vlado Gotovac bio je jedan od govornika na najmasovnijem građanskom prosvjedu od osamostaljenja Hrvatske.

U vrijeme prosvjeda predsjednik Franjo Tuđman bio je u washingtonskoj bolnici Walter Reed, a ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak prisjetio se telefonskih razgovora s njime i naloga da se okupljanje zabrani.

Tada je, kaže Jarnjak, donio odluku zbog koje je uskoro, nakon predsjednikova povratka iz Sjedinjenih Država, smijenjen s ministarskog mjesta.

Brojne su inozemne novinarske udruge dignule glas za Stojedinicu, vijest je stigla i do Vijeća Europe, reagirao je State Departement i tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Gailbraight.

I dvadeset godina nakon prosvjeda glas za Stojedinicu ostao je simbol mirnoga građanskog okupljanja i otpora političkom utjecaju na nezavisne medije, iako se  tadašnja redakcija osula, a Radio 101 prošao kroz stečaj i promjenu vlasničke strukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!