06:57 / 25.10.2021.

Autor: HRT

Prošlo je 30 godina od povijesnog preleta Rudolfa Perešina

Povijesni prelet Rudolfa Perešina

Povijesni prelet Rudolfa Perešina

Foto: HRT / MORH

Prije 30 godina, vijest o hrabrom pothvatu hrvatskog pilota koji je avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA i preletio u Klagenfurt obišla je svijet. Svi su prenijeli njegove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate". Rufolf Perešin postao je jedan od najvećih heroja Domovinskoga rata.

U povodu 30. obljetnice Perešinovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju premijer Andrej Plenković primio je Ljerku Perešin, suprugu legendarnog pilota. Uz premijera na susretu su bili i ministar Tomo Medved i posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je obitelji Perešin na njihovoj hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i žrtvi pokojnog Rudolfa. Poručio je da je na svima nama da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te osiguramo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

- Rudolfu Perešinu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje, rekao je predmijer. Posebno je istaknuo da mlade generacije njeguju sjećanje prema istinskim herojima Domovinskog rata kao što je to bio Perešin.

Andrej Plenković primio Ljerku Perešin

Andrej Plenković primio Ljerku Perešin

Foto: HRT / HTV

- Mi živimo s tim sve ove godine. Već sam to rekla i uvijek pričam - čini mi se kao da je jučer bilo. Kad evociramo uspomene na sve što se dogodilo kroz 30 godina, to je jedan cijeli vijek, poručila je Ljerka Perešin

Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici, a odrastao je u Ivanić Gradu. Četiri dana nakon preleta vratio se u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak 2. svibnja 1995.. Sjećanje na njega ne blijedi.

Perešinovog legendarnog preleta sjećaju se brojni branitelji. Nikada neće zaboraviti što im je značila Perešinova odluka. I danas je on uzor, posebno kolegama pilotima.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin 25. listopada 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega je planirano da bude izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!