Prostrijeljen i usmrćen bjeloglavi sup kod Imotskog

29.11.2022.

12:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Prostrijeljen bjeloglavi sup

Prostrijeljen bjeloglavi sup

Foto: Borna Filic / Pixsell

U tijeku je policijsko istraživanje tko je prošlog tjedna kod Imotskog pucao i prostrijelio nogu bjeloglavom supu koji je bio zbrinut, ali ta je strogo zaštićena i najveća hrvatska ptica zbog ozljeda uginula.

Splitsko-dalmatinska policija u utorak je objavila da je njihovim kolegama iz Postaje granične policije Imotski jučer dojavljeno da je na području Vinjana Donjih pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

Ptica je pronađena prošlog četvrtka i zbrinuta je u specijaliziranom centru, ali je dva dana poslije uginula.

Utvrđeno je da je imala prostrijelnu ranu noge, pa su iz policije najavili da će o svemu obavijestiti mjerodavno tužiteljstvo te da provode kriminalističko istraživanje ovoga događaja.


Inače, bjeloglavi sup najveća je ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak te vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Poznata je kao "mrtvojeduća" životinjska vrsta, odnosno grabljivica koja ne lovi niti ubija životinje, nego se hrani mrtvim plijenom, uglavnom jedući strvine ovaca.

Zato je smatraju i svojevrsnom higijeničarskom službom jer sprječava eventualne zdravstveno-higijenske probleme, što je i osnovni ekološki razlog njihove zaštite.

U Hrvatskoj ih se može naći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se ugnijezdilo na otoku Cresu i njihova populacija ima stotinjak parova.

Osim uz specijalnu dozvolu, svim osobama zakonom je zabranjen svaki pristup u sklopu zone bjeloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako u njoj postoji zemljište u vlasništvu, no i tim je osobama strogo zabranjen pristup rubovima litica s kopnene strane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!