13:01 / 04.05.2018.

Autor: D.P./S.M./Hina

Prosvjed bivših radnika Dalmacijavina

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od države kao bivšeg poslodavca 550 radnika potražuje 64 milijuna kuna za plaće i otpremnine.
Stotinjak bivših radnika Dalmacijavina u stečaju jutros se okupilo u Trajektnoj luci Split, ispred zgrade nekadašnje tvornice te su preko Rive stigli na Zapadnu obalu, ispred zgrade Banovine, gdje su dočekali premijera Andreja Plenkovića i ministre prosvjedujući i tražeći da s njim ili s nekim od ministara razgovaraju o njihovim potraživanja koje iznose 64 milijuna kuna.

Radnici su nosili transparente na kojima je, među ostalim pisalo "Dalmacijavino najveći stečaj-najveća nepravda", a dok je u Banovini trajala sjednica Vlade prosvjednici su pod prozorom izvikivali "Živjela Hrvatska" i "Javi se". Predstavnica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović je rekla da nakon velike korespondencije s Vladom i ministrima nisu dobili nikakve odgovore, iako znaju da su svi oni upoznati s problemima Dalmacijavina i zahtjevima radnika.

Nadamo se, očekujemo i vjerujemo da je Vlada RH došla s konkretnim rješenjem u Split. S obzirom da će rješavati velike probleme tako mogu riješiti i probleme 552 djelatnika Dalmacijavina koji često hodaju po ulicama tražeći svoja prava, rekla je Stipović.

Još je jednom podsjetila kako traže da se isplate radnička potraživanja u iznosu od 64 milijuna kuna, koja se nalaze na depozitnom računu Trgovačkog suda. Smatraju da se takvim činom ne bi oštetio državni proračun, a da bi se riješila nepravda koja je nanesena radnicima Dalmacijavina u stečaju.

Plenković: Razumjeli smo poruku bivših radnika Dalmacijavina

S bivšim radnicima Dalmacijavina nakon sjednice Vlade susreo se premijer Andrej Plenković. Razumjeli smo poruku njihova traženja, a ona se, prije svega tiču pitanja otpremnine i eventualnih načina pronalaženja sredstava u svojevrsnim kompenzacijama s obzirom na nekretnine koje Dalmacijavino još ima u svom posjedu ili je imao. Pokušat ćemo u daljnjim konzultacijama i dijalogu vidjeti postoje li zakonska i pravična rješenja, rekao je.

Dodao je kako su na tom sastanku s radnicima Dalmacijavina bili i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić. Po njegovim riječima, u vezi s Dalmacijavinom postoji kontinuiran dijalog Ministarstva financija koje je zaduženo za taj resor.

Na novinarski upit je li nešto konkretno dogovoreno na današnjem sastanku, premijer je rekao kako nakon sastanak koji je trajao petnaest minuta ne može dati decidiran odgovor na to pitanje jer za to treba dodatna pravna analiza.

Plenković: Prava stanara u hotelu za samce regulirat će se uobičajeno

Na upit kako komentira nezadovoljstvo stanara u zgradi, hotelu za samce, u Vukovarskoj ulici koja je na današnjoj sjednici Vlade darovana gradu Splitu, Plenković je rekao kako je ministar državne imovine Goran Marić na sjednici Vlade obrazložio da se kod stanara te zgrade ništa ne mijenja, nego se mijenja samo vlasništvo zgrade.  Što se tiče njihovih prava (stanara) oni će se regulirati u daljnjim aktivnostima na najuobičajeniji način, rekao je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!