22:41 / 24.11.2019.

Autor: HRT

Prosvjed "Hrvatska mora bolje!"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Trgu bana Jelačića, točno u podne, održan je jednosatni veliki prosvjed učitelja i profesora iz cijele Hrvatske predvođenih sindikatima pod nazivom "Hrvatska mora bolje!".
Učitelji i profesori predvođeni sindikatima obrazovanja štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Danas održavaju veliki prosvjed "Hrvatska mora bolje!" kojim traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11%.

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, ekskluzivno je doznao HRT.

Snimka prosvjeda:

Mihalinec uoči prosvjeda: Bude li danas dogovora, nastava bi krenula u četvrtak
Sindikati fokusirani na prosvjed
● Plenković očekuje idući tjedan završetak štrajka u školama 
● Sindikati obrazovanja očekuju rješenje problema idući tjedan 
● Jokić: Političari se maćehinski odnose prema obrazovanju 

:

● 13:08 -
Završio je prosvjed "Hrvatska mora bolje!".

● 12:59 - Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore. Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama urote i pitati tko stoji iza sindikata. "Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći - iza nas stoji Hrvatska", ustvrdio je Mihalinec.

- Premijeru, pitate se zašto smo danas ovdje. Pa vi ste to htjeli. Trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja, učenika - vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici, rekao je Mihalinec.

Podsjetio je kako su na trgu bili i prije tri godine tražeći bolje obrazovanje.

- Već dva mjeseca borimo se za naše dostojanstvo. Danas s ovog trga kad vas vidim mogu reći - prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti, rekao je Mihalinec.

● 12:55 - Mi smo danas ovdje, domari, računovođe, edukacijski rehabilitatori, socijalni pedagozi, knjižničari, pomoćnici u nastavi... Došli smo iz Slavonije, Istre, Zagorja, Podravine, Primorja, Baranje, s otoka, iz svih dijelova Hrvatske. Došli smo kako bismo zatražili da budemo jednaki s ostalim javnim službama jer obavljamo posao od javnog interesa. Zajedno smo, naši sindikati su zajedno. Naše nastavničke grupe na društvenim mrežama jedinstvene su i složne, rekla je Ivana Valjak Ilić, profesorica njemačkog jezika. 

Zahvalila je svima koji su ih podržali i posebno onima koji nisu.

- Potreba vam je poduka iz građanskog odgoja, rekla je.

- Dovoljno dugo je prosvjeta prva na redu kad treba uzeti, a zadnja kad treba vratiti, ne odustajemo dok ne dobijemo priznanje da smo jednaki i da vrijedimo kao i ostatak javnog sektora, dodala je Valjak Ilić.

- Obrazovanje je investicija, a ne trošak. Ne tražimo više, tražimo jednako, poručila je Valjak Ilić.

● 12:45 - Saša Ceci iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da su došli na trg zbog teta spremačica koje rade za 3000 - 3500 kuna. - Pitali su me što bih poručio premijeru - htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti u štrajku moje kolege koji su došli za naše tete spremačice, koje za 3000 - 3500 kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi, poručio je Ceci.

● 12:40 - Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana ne rade, istaknuo je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca.

Miletić je time odgovorio Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

● 12:38 - Sastanak u Vladi bit će nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s Frkom Petešićem započeli u petak, a slijedit će nakon što na Trgu bana Jelačića završi veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, na kojem se okupilo više od 20.000 ljudi.

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Premijer Andrej Plenković jutros je izjavio da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja i očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

● 12:30 - Bolja Hrvatska je danas ovdje na ovom Trgu. Ako naš premijer ne zna kako napraviti Hrvatsku boljom, onda mora doći ovdje i pročitati poruke s transparenata. Bolja Hrvatska nije Hrvatska u kojoj morate 30 dana ne raditi svoj posao i izvesti desetke tisuća ljudi na ulicu da biste dobili poziv koji ste čekali 30 dana. Ako je itko ponizio sve nas koji radimo u obrazovanju, ako nam je itko pokazao kako ne drži do našeg posla, onda su to napravili oni koji za nas nisu imali vremena. Ipak, nešto u svemu ovom je dobro. Upravo to zlo nas je ujedinilo kao nikada do sada. Tu smo svi mi koji želimo drugačiju, bolju Hrvatsku. Današnji dan je prekretnica u ovom štrajku. Nakon današnjeg dana u Hrvatskoj više ništa neće biti isto. Siguran sam - dok ima vas, dok ima nas, dok ima zajedništva, sigurno možemo doći do cilja. Pretpostavka bolje Hrvatske je obrazovanje, a pretpostavka boljeg obrazovanja su bolje plaćeni i cijenjeni učitelji, nastavnici i svi koji u školama rade, rekao je Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod.

● 12:25 - Beskrajno, ali stvarno beskrajno hvala što ste ovdje, mene su zamolili da kažem nešto kao učitelj, rekao je učitelj Luka.

- Prvo ću pozdraviti sve one koji su s nama ovdje, a ne radite u školi. Hvala svima koji odgajate djecu da čovjeka cijene po obrazu, a ne po debljini novčanika. Želim zahvaliti i onima koji su po nama pljuvali, jer oni su zaslužni što smo danas ovdje, beskrajno im hvala, njihova glupost, hajdemo biti pametniji od njih, kazao je.

- Dajte jedan sarkastični pljesak, neka nas čuju. Nema predaje, nikada nema predaje. Osjećam i stid što su me natjerali da u 3 ustanem i 4 sata se vozim. Umjesto da sam u razredu s djecom. Možete nam uzeti plaću, ali ne možete dostojanestvo. I zapamtite, ovo je škola za život. Dostojanstvo baš nikome ne dajte, rekao je učitelj Luka.

● 12:18 - Svi vi došli ste reći dosta krivoj politici, dosta zapostavljanju obrazovanja. Dosta podcjenjivanja, dosta uništavanja budućnosti naše djece, rekla je Šprem.

Trgom su se čuli povici: "Dosta!"

- Hrvatska mora bolje, rekla je Šprem.

● 12:15 - Svima je jasno da ovo više nije prosvjed samo za 6,11%. Ovaj štrajk je za status obrazovanja i za naš položaj u njemu. Obrazovanje je zapostavljeno. Ovaj štrajk je konačno svjetlo na kraju tunela. Tom svjetlu ste doprinijeli svi vi koji ste nosili štrajk i roditelji koji podržavaju štrajk, baka-servisi. Hvala vam od srca na svemu. Ovo je i borba protiv odlaska u Irsku i Njemačku. Predugo smo svi šutjeli, rekla je Sanja Šprem.

● 12:10 - Ana Tuškan
iz sindikata hrvatskih učenika zatražila je pljesak za tete spremačice i domare uz poruku "Hrvatska vas treba".

- Volimo vas i ne damo vas. Pljesak za kuhare, Hrvatska vas treba. Pljesak za pomoćnike u nastavi. Hrvatska vas treba, nabrajala je zaposlene u sustavu školstva te na kraju zatražila pljesak za učitelje i nastavnike.

- Hrvatska vas treba, rekla je Tuškan.

● 12:05 - Danas premijer mora ponuditi ono što smo mi tražili, 6,11%, razgovara se o različitim modelima, rekla je na početku prosvjeda za HRT Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

● 11:59 - Prosvjed možete pratiti uživo na HRT4 i u streamu.


● 11:50 - Trg je dobro popunjen prosvjednicima 

● 11:50 - Sindikat Preporod objavio je kako je današnji štrajk u obrazovanju proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima u štrajku je sudjelovalo 76,51% članova Sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 75,80% članova, a  u srednjoškolskim ustanovama 79,04% članova.

● 11:35 - Prosvjednici već pristižu na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića.● 11:28 - Prosvjednici na putu prema glavnom zagrebačkom trgu.

● 11:20 - Učitelji i profesori iz Osijeka koji nisu mogli prema Zagrebu odlučili su provjedovati u svojem gradu.
 
● 11:00 - Članovi sindikata obrazovanja okupili su se na Trgu Republike Hrvatske i u 11 sati krenuli na Trg ban Jelačića na prosvjed.


● 10:50 - Premijer Andrej Plenković komentirao je i danas štrajk učitelja koji traje više od mjesec dana, kao i pregovore koje Vlada vodi sa sindikatima.

- Pravo na štrajk jedno je od prava koje naši građani u bilo kojem sektoru mogu i imaju pravo koristiti. S te strane ne vidim ništa neobično. Što se tiče poruke o važnosti obrazovanja, ne samo da smo je čuli, nego je znamo, rekao je Plenković. Dodao je da proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja ima 18,3 milijardi kuna, što je najviše u povijesti sredstava za obrazovanje i znanost.

Premijer je odgovorio i na pitanje očekuje li ovaj tjedan završetak štrajka u školama.

- Danas. Ja danas očekujem da se stvar završi, rekao je Plenković.

● 10:45 - Reporterka HRT-a Sunčica Findak javila se ispred HNK uoči polaska prosvjednika prema glavnom zagrebačkom trgu.

Profesori i učitelji žele plaću odnosno povišicu još ove godine.

- Dosta je bilo povišice na rate. Vječito nešto moramo čekati, našem je strpljenju došao je kraj. Želim povišicu kroz koeficijente da se kroz njih prizna složenost naših poslova, kako u drugim javnim službama, tako i kod nas, rekla je profesorica njemačkog jezika Ivana Valjak Ilić.


● 10:20 - Zagrebački električni tramvaj (ZET) obavijestio je da se zbog održavanja sindikalnog prosvjeda "Hrvatska mora bolje" od 10:30 obustavlja tramvajski promet središtem grada, a njegova ponovna uspostava očekuje se oko 13:30.
● 10:00 - Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zasad su okupili više od tisuću prosvjednika pred HNK, a svakog trenutka stiže ih sve više.

"Naoružani" su bubnjevima, trubama, zviždaljkama i jednom vuvuzelom. Nose transparente s porukama poput: "Ne odustajemo! Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)", "Učitelji nisu ovce", "Reforma smo mi", "Ustani bane, prosvjeta te zove! Zašto za narod nema love?", "Vratite nam dostojanstvo", "Bože, baci kredu i budi precizan"...

● 9:45 - HRT ekskluzivno doznaje da su predstavnici sindikata učitelja, koji su u štrajku, pozvani u 16 sati na konzultacije u Vladu.


● 9:00 -Sindikalni čelnici najavili su dolazak članstva iz cijele Hrvatske u dvjestotinjak autobusa, a potporu prosvjedu i dolazak svojih članova najavili su brojni drugi sindikati, koji poručuju da obrazovanje treba biti jedan od prioriteta ove države.

● 8:00 -Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Traže povećanje plaća kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11%.

Osim osnovnih i srednjih škola, u štrajku danas sudjeluju i fakulteti sa stručnim osobljem. Filozofski fakultet u Zagrebu najavio je kako će od sutra štrajkati sve dok Vlada ne ispuni zahtjeve, a trebalo bi mu se pridružiti još šest fakulteta.

● 7:45 -Ipak, i sindikalisti i Vlada potvrdili su da su pred dogovorom. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je na Facebooku da je cilj riješiti krizu kako bi se učenici i učitelji vratili motivirani u učionice i nastavili sukreirati reformu.

● 7:30 -Iako nitko o tome ne želi govoriti, čini se da je dogovor blizu, pa se nagađa da bi štrajk mogao završiti ovaj tjedan. Konzultacije Vlade i sindikata o sporazumu, kojim bi se napokon priveo kraju štrajk u školama, danas se nastavljaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!