Prosvjed ide, "ali ne protiv HDZ-a"

14.09.2018.

14:49

Autor: E.H./B.S.LJ./HRT

default error photo
Vlada s Andrejom Plenkovićem na čelu dosljedno poštuje vrijednosti Domovinskog rata te je i vojsku vratila u Vukovar, rekao je ministar Krstičević.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava još je jednom bio u Zagrebu i razgovarao s predsjednikom stranke i premijerom Andrejom Plenkovićem. Penava i dalje ne odustaje od najavljenog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada, ali i ponavlja da to neće biti prosvjed protiv HDZ-a. I nakon sastanka s premijerom Ivan Penava nije se predomislio.

"Ulozi su ostali nepromijenjeni - prosvjed ide", kaže. Tvrdi da premijer od njega nije ni tražio da odustane. Ističe kako je ova vlada za njega i Vukovar najbolja dosad, pa odbacuje teze da skup organizira kako bi se rušio Andrej Plenković.

"Svašta smo čuli ovih dana, maltene gradonačelnik poziva da imamo divlji Zapad! Pitam se što imamo u ovih 27 godina od šutnje institucija? Sovjetski Savez i vladavinu komunističkog režima gdje ne smijemo pisnuti i ne pitati gdje su nam najmiliji?", komentirao je Penava.

Božinović: Rješavanje slučaja ubojstva hrvatskog branitelja nije povezano s najavljenim prosvjedom u Vukovaru

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da razrješenje slučaja ubojstva hrvatskog branitelja (pripadnika 204. brigade HV-a Damira Kovačića) na Ovčari i otkrivanje identiteta počinitelja s dvojnim državljanstvom (srbijanskim i hrvatskim) koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu i najava prosvjeda u Vukovaru zbog sporosti državnih tijela u rješavanju takvih slučajeva nisu povezani.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjeća da je upravo ova vlada formirala poseban tim najboljih istražitelja sa zadatkom da otkriju ratne zločince u Vukovaru - i  to mjesecima prije Penavina nezadovoljstva. "To jedno s drugim nema veze. Svatko tko zna kako se radi, kako se provode kriminalistička istraživanja, zna da je za to potrebno i vrijeme i naporan rad", poručuje.

I u Ministarstvu branitelja ističu da su ubacili u višu brzinu. Stjepan Sučić, pomoćnik ministra branitelja, kaže da su u dvije i pol godine, otkako su u ovom mandatu, razvili nove poluge pretraživanja, formirali nova međuresorna tijela. "I stvarno smo dignuli tu razinu kroz metodologiju i poslovni proces da možemo participirati doslovno u svemu", poručio je.

Krstičević: Vratili smo vojsku u Vukovar

Na konkretne rezultate Vladine politike u Vukovaru podsjeća i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Komentirajući postupke gradonačelnika Vukovara kojima najavljuje prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima, izjavio je kako Vlada s Andrejom Plenkovićem na čelu dosljedno poštuje vrijednosti Domovinskog rata te je i vojsku vratila u Vukovar.

"Nema obljetnice koju nismo dostojanstveno obilježili. Ova je vlada vratila vojsku u Vukovar. Nijedna do sada to nije učinila - ova je vlada to učinila u funkciji mira i sigurnosti. Vratili smo svečanost dodjele časničkih činova u Vukovar. Prema tome, za nas je Vukovar gravitacijsko središte hrvatske države i brinemo se za mir i sigurnost - i sve je u redu, sve je mirno i sigurno", rekao je Krstičević. Dodao je kako Vlada i premijer Plenković "rade sjajno svoj posao".

Na pitanje je li Penavina najava prosvjeda u Vukovaru čin prema rušenju premijera Andreja Plenkovića i cijele Vlade, Gordan Jandroković je rekao da nema što dodati na ono što je Penava rekao - njegov premijer je Andrej Plenković, čvrsto stoji iza ove Vlade, a Vladu i premijera smatra najboljima u hrvatskoj povijesti. To je najbolja ocjena, smatra Jandroković, koju je mogao dati.A što će učiniti, kako pišu mediji, s pomalo neposlušnim Penavom?

On sam poručuje: "Pa ne mogu ih se bojati. Kako da ih se bojim? Pa nema mi građana koji su mučeni i ubijani i ja se sad trebam bojati političkih sankcija, pa taman i HDZ-a, to bi naprosto bilo gaženje preko svega".

Ivan Penava poručuje  i da će i nakon prosvjeda nastaviti kontinuirano pritiskati institucije da se problemi koji već 27 godina opterećuju život u Vukovaru napokon riješe. 
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!