Prosvjed ispred ruskog veleposlanstva u Zagrebu

24.02.2022.

14:52

Autor: HRT/V.G.

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjed u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Nakon što je u četvrtak ujutro Rusija napala Ukrajinu, ispred ruske ambasade u Zagrebu održan je prosvjed u znak solidarnosti s Ukrajinom i njenim narodom.

- Okupili smo se u prosvjedu zbog napada na Ukrajinu, u znak solidarnosti s ljudima iz Ukrajine, ali i Rusije i Bjelorusije koji godinama pate pod represivnim režimima. U solidarnosti smo sa svima koji u kolonama napuštaju svoje gradove. Pozivamo Vladu da angažira sve diplomatske i sve humanitarne resurse. Pozivamo prijatelje iz organizacija u Ukrajini da pomognu žrtvama i njihovim obiteljima, da pomognu izbjeglicama i pozivamo sve privatnike civilnih inicijativa širom svijeta da pomognu u humanitarnom naporu, ali i da se usprotive miliitarizaciji njihovih društava, poručila je Vesna Teršelič.

- Glavna poruka je vladi Rusije i predsjedniku Putinu da prekinu rat smjesta, da povuku ruske snage na granice Rusije. Poruku upućujemo i Bjelorusiji jer se napada i iz Bjelorusije. Važno nam je poručiti EU i svim članicama da se angažiraju u diplomatskim naporima i da šalju humanitarnu pomoć kako bi podržali ljude koji su stradali, dodala je.

#StandWithUkraine prosvjed

#StandWithUkraine prosvjed održan je u četvrtak u Zagrebu u organizaciji zajednice Ukrajinaca i predstavnika ukrajinske manjine u Zagrebu. Mnogi od njih iako žive u Zagrebu imaju svoje najmilije u Ukrajini. Rat ne žele, rata se svi boje, ali sve što bude potrebno da očuvaju sigurnost svoje zemlje - poručuju - to će i napraviti.

Prosvjednici su obrgrljeni ukrajinskim zastavama i transparentima slali poruke protiv invazije i rata.

Okupili su se na Trgu Francuske Republike te krenuli prema Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatskoj, u Bosanskoj ulici.

- U Zagrebu sam 10 godina, došla sam u Hrvatsku zbog ljubavi. On je bio branitelj i naučio me boljeti domovinu. Zabrinuta samo zbog roditelja koji su u Ukrajini. Čuje se pucnjava, svi su zabrinuti. Ne paničarim. Nije to civilizirani način rješavanja problema, rekla je jedna Ukrajinka.

- Okupili smo se da izrazimo solidarnost s ukrajinskim narodom, rekao je jedan od prosvjednika.

Galerija
Prosvjed u Zagrebu, Foto: Maja Sever/HRT
Prosvjed u Zagrebu, Foto: Maja Sever/HRTProsvjed u Zagrebu, Foto: Maja Sever/HRTProsvjed u Zagrebu, Foto: Maja Sever/HRTProsvjed u Zagrebu, Foto: Maja Sever/HRTProsvjed u Zagrebu, Foto: Maja Sever/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!