11:26 / 01.06.2019.

Autor: HRT

Prosvjed na Jadranskoj magistrali

-

-

Foto: - / -

Na prosvjedu koji je najavljen za 9 sati bili su organizator Ivo Matičević i troje sumještana.
Najavljena 12-osatna blokada Jadranske magistrale u Opuzenu na kraju se nije dogodila. Na prosvjedu koji je najavljen za 9 sati bili su organizator Ivo Matičević i troje sumještana. Policija ih je naizmjenice puštala preko pješačkog prijelaza tako da prekida prometa nije bilo. 

Predstavniku Građanske inicijative (GI) "Sinovi i kćeri Neretve" Ivanu Matičeviću, koji je u subotu sam počeo prosvjedovati na Jadranskoj magistrali u Podgradini kod Opuzena, u međuvremenu se ipak pridružilo još nekoliko prosvjednika iako ih je, kako je rekao Matičević, "raspustio zbog policijske represije".

I dok je, kako je rekao Matičević, zbog policijske represije raspustio sve sudionike i redare prosvjeda te sam prelazi cestu na pješačkome prijelazu, policijske službenike je pozvao da mu se pridruže u prosvjedu i time zaštite zakone Republike Hrvatske.

Prosvjedom  GI "Sinovi i kćeri Neretve" iskazuje nezadovoljstvo zbog nedostatne razine zdravstvene zaštite na tome području te još jednom ističe zahtjev da se uspostavi helikopterska medicinska služba te donose odluka o županijskoj bolnici regionalnoga značenja.

Ta građanska inicijativa organizirala je prosvjed nakon što su se, kako je istaknuto, "na njihove pisane zahtjeve oglušili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić".

- Pozvali smo sve nadležne da ispoštuju sve što pripada stanovnicima doline Neretve - istaknuo je u subotu Matičević.

Podršku prosvjedu dala je i Udruga "HELP - Helikopterima liječnici pomažu", a Ivan Matičević je u ranijoj izjavi najavio da će prosvjed koji bi trebao trajati dvanaest sati, ako se ne ostvari pomak, idući put produljiti na 24 pa i na 48 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!