17:57 / 17.10.2020.

Autor: I.D./HRT/HINA

Prosvjed "Ne damo Jabuku"

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nekoliko stotina osoba okupljenih u Facebook grupi 'Ne damo Jabuku' organizira prosvjed.
Nedugo nakon vijesti o odluci o deložaciji i zatvaranju zagrebačkog kluba Jabuka, u skladu s rješenjem zagrebačkog Općinskog građanskog suda o ovrsi Grada Zagreba nad njim, nekoliko stotina osoba okupljenih u Facebook grupi 'Ne damo Jabuku' organiziralo je prosvjed.- Puno je tu emocija. Utjecaj je velik zato što smo bili decenijama nosioci te nekakve rock kulture i tog nekog undergrounda u Zagrebu. Predali smo tu štafetnu palicu mlađim klubovima, rekao je voditelj Jabuke Marin Viduka.

- I dalje mi taj klub puno znači. To je prvo mjesto gdje smo mi kao bend nastupali i koji nam je dao priliku da se predstavimo ljudima. Mi smo poslije toga imali još puno puno koncerata, ali nikad nismo zaboravili ovaj klub iz kojeg smo potekli, rekao je glazbenik Mile Kekin.Podsjetimo, iz Grada Zagreba ovog su tjedna poručili da se klub Jabuka ne gasi, nego se iseljava udruga koja se bespravno koristi gradskim prostorom na Jabukovcu 28, te da će taj prostor i dalje biti namijenjen mladima. Navode Grada o dugovanju demantirao je Viduka.

➡️ Grad Zagreb preuzima suvlasništvo nad GSK Jabuka

- Grad Zagreb nema namjeru zatvarati Jabuku, nego iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti, stoji u priopćenju iz Grada Zagreba. Napominju kako u interesu javnosti reagiraju na medijske napise u kojima se iznose neistine.

Zatvaranje najstarijeg kluba u Zagrebu najavio je u utorak voditelj Jabuke Marin Viduka nakon što je udruga Glazbeno scenski klub (GSK) Jabuka izgubila sudski spor koji vodi s Gradom Zagrebom, a sud naredio deložaciju udruge s adrese Jabukovac 28, i to 20. listopada.

Grad Zagreb: Jabuka se ne gasi

Grad Zagreb je navodi da se Jabuka ne gasi usprkos činjenici da će zbog deložacije sadašnji klub Jabuka prestati s radom. Kažu kako je riječ o poistovjećivanju kultnog kluba s "udrugom koja bespravno koristi gradski prostor".

Jabuka se ne gasi, prostor ostaje namijenjen mladima i za mlade, kažu iz Grada Zagreba. Najavili su da će prostorom kluba u budućnosti upravljati oni koji na javnom nadmetanju ponude najbolje uvjete i najbolji program.

- Koji će za razliku od dosadašnje prakse, u partnerstvu s Gradom i u interesu mladih i kulture mladih, taj prostor voditi prema dogovorenim uvjetima, transparentno i na zakonit način, poručili su iz Grada Zagreba.

Na upit Hine, Grad Zagreb nije odgovorio o detaljima održavanja javnog natječaja, njegovom planiranom datumu i uvjetima. U priopćenju je Grad Zagreb iznio razloge sudskog spora koji od 2015. vode sa zakupcem gradskog prostora, udrugom GSK Jabuka. Kažu da su s udrugom GSK Jabuka ugovor o privremenom zakupu gradskog prostora potpisali 2001., i to na godinu dana.

- Nakon višegodišnjeg pokušaja reguliranja odnosa s obzirom na istek ugovorenog roka korištenja, pokrenut je postupak iseljenja 2015., ali je i nakon toga s predstavnicima korisnika održano niz sastanaka na kojima im je Grad Zagreb nudio rješavanje zakupnog odnosa, dodaje se.

Grad kaže da je po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i određen dan deložacije.

Gradske vlasti navode kako na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se iseljenjem stečajnog dužnika nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru.

Poručili su da su vraćanjem Jabuke mladima Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić pokazali što je prioritet, kao i u slučaju spašavanja od tajkunizacije kultnih zagrebačkih kina, među kojima je i kino Europa.

Viduka demantirao dugovanje: Grad nikada nije bio zakonski vlasnik Jabuke

Nedugo nakon priopćenja Grada Zagreba, reagirao je voditelj kluba Marin Viduka. Tvrdi da Jabuka nema nikakva dugovanja.

- Istina je da je GSK Jabuka potpisala s Gradom Zagrebom  2001. ugovor o korištenju poslovnog prostora, što smo napravili zato što smo jedino tako od Grada mogli dobiti minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koja je ishođena na tvrtku Glazbeni klub Jabuka d.o.o., čiji je udruga GSK Jabuka jedan od osnivača, kaže Viduka. Tvrdi da se prema tom ugovoru cijelo vrijeme Gradu Zagrebu plaća najamnina, tako da Jabuka nema nikakva dugova.

Kaže i da Grad Zagreb, koji se u svojoj današnjoj izjavi poziva na nezakonitosti, nikada nije bio zakoniti vlasnik prostora kluba Jabuka. Navodi da je Osnovna škola Jabukovac ugovorom o prijenosu prava vlasništva tek 2017. prenijela na Grad Zagreb vlasništvo nad prostorom Jabuke. Viduka tvrdi da je taj prijenos vlasništva napravljen nezakonito i bez ikakve naknade, a da je već prije tog datuma Grad Zagreb podigao sudske postupke za iseljenjem Jabuke, na što nisu imali pravo.

Napominje da se "Grad Zagreb i prije pokušao upisati kao vlasnik prostora Jabuke, ali je njihov zahtjev odbijen od strane Ministarstva znanosti pa se pribjeglo ovakvom nezakonitom ugovoru o prijenosu vlasništva, čime je oštećena Jabuka, OŠ Jabukovac, a prije svega građani Zagreba".

Voditelj Jabuke u priopćenju kaže da je likvidaciju Jabuke predložio Grad Zagreb, koji je sam nezakonito imenovao odvjetničko društvo "Krsnik i partneri". Tvrde da to odvjetničko društvo sve postupke vodi u interesu Grada Zagreba, a protiv Jabuke, pa je Gradu Zagrebu od strane nezakonitog likvidatora priznat nepostojeći dug u iznosu od pola milijuna kuna i pokrenut stečaj.

"Kulturna djelatnost u Jabuci održava se već  52 godine, ali očito ne onako kako je to zamislio gradonačelnik", ističe Viduka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!