20:23 / 15.02.2018.

Autor: mm/kd/HRT/Hina

Prosvjed "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!"

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Skup je organizirala Inicijativa za obranu Uljanika uoči sutrašnje izvanredne skupštine tog brodogradilišta na kojoj bi se trebala donijeti odluka o dokapitalizaciji.
Ne damo Uljanik - ne damo Pulu, Dosta ste privatizirali, Ne tražimo milostinju, hoćemo naše - samo su neke od poruka s večerašnjeg skupa na pulskome trgu Portarata, na kojem se okupilo tristotinjak građana. Poručili su da se protive daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje.

Govoreći u ime Inicijative, koja je, kako je istaknuto, osnovana kao izraz solidarnosti stanovnika Pule i Istre s borbom radnika i sindikata za opstanak brodogradnje u Uljaniku, Željko Marković rekao je kako u uvjetima antisindikalne klime mnogi primjeri diljem svijeta te u Hrvatskoj, poput kutinske Petrokemije i sisačke Rafinerije, pokazuju kako je za uspjeh sindikalnih borbi protiv moćnih interesa jednostavno nužno uspostavljanje odnosa solidarnosti, komunikacije i koordinacije s lokalnim stanovništvom. Zato ne pristajemo da nam se s nekih strana poručuje kako se radnike i stanovnike Pule ništa ne pita i ništa ne tiče. Svjedočimo procesu u kojemu se ispod stola vrši zadnja podjela karata, i to ona između IDS-a i ostalih političkih igrača i interesnih skupina povezanih sa sadašnjom Upravom Uljanika, istaknuo je Marković i ocijenio da ta igra traje od 2000. godine, kada je tadašnji istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić zamislio preseljenje Uljanika i pretvaranje pulske luke u utočište bogataša.

Po njegovim riječima, po receptu uništi pa prodaj danas Uljanik i Pulu netko želi pretvoriti u jeftino turističko odredište s uništenom brodogradnjom, s potplaćenim sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima, čistačicama i lučkim radnicima. 

Okupljenima je među ostalim govorio i Denis Geto u ime strukovnog sindikata HEP-a Tehnos, koji je rekao da je sutra "dan D", to jest dan odluke na  izvanrednoj Skupštini  jer je, kako je istaknuo, odluka o dokapitalizaciji zapravo odluka o privatizaciji. Dokapitalizacija neće financijski spasiti poduzeće, samo će na kratko odgoditi agoniju. Stoga pozivam sve radnike i sindikaliste da se već sutra ujedine u oštrom otporu. Sindikat Tehnos neće dopustiti privatizaciju HEP-a jer je privatizacija pljačka, rekao je Geto.

Pulski Uljanik sazvao je za sutra izvanrednu skupštinu, na kojoj će predložiti povećanje temeljnog kapitala društva za najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Skup je organizirala Inicijativa za obranu Uljanika uoči sutrašnje izvanredne skupštine tog brodogradilišta na kojoj bi se trebala donijeti odluka o dokapitalizaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!