16:17 / 13.09.2019.

Autor: HRT

Prosvjed pirotehničara 19. rujna

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pirotehničari će, kako je planirano, 19. rujna u 9.30 s Trga Franje Tuđmana krenuti prema Trgu bana Jelačića, gdje je predviđeno okupljanje, a u 11 sati uputit će se na Markov trg. Traže da ih primi premijer Andrej Plenković.
Novi sindikat najavio je prosvjed pirotehničara za četvrtak, 19. rujna, u 11 sati na Markovu trgu na kojem će tražiti zaštićenu minimalnu mirovinu, donošenje izlazne strategije te radno zbrinjavanje i osiguravanje posla za pirotehničare tijekom cijele godine.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš upozorio je na konferenciji za novinare da pirotehničari primaju mirovinu od 3500 kuna pa traže da se ona poveća na oko 5000 kuna, a budući da je riječ o 70 do 80 ljudi, to ne bi trebao biti prevelik izdatak za državni proračun.

- Želimo da se to uredi zakonom. To nisu braniteljske mirovine, ali su jako blizu tome jer su zaslužene u uvjetima životne opasnosti. Pirotehničari žele i donošenje izlazne strategije jer bi Hrvatska trebala do 2026. biti očišćena od mina, tako da mladi pirotehničari nakon toga neće imati posla niti steći uvjete za mirovinu, kaže Kiš.

Zatražio je i osiguranje posla za pirotehničare tijekom cijele godine jer ga u studenome i prosincu neće biti pa bi pirotehničari mogli tada završiti na minimalnoj plaći ili čak, ako ne bude nikakva posla, i bez minimalca.

Nekorektan odnos države

Kiš je napomenuo da su na sastanku s pomoćnicima ministra unutarnjih poslova, održanom neposredno prije konferencije za novinare, zatražili potporu za osnivanje međuresorne radne skupine s predstavnicima MUP-a, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija kako bi se riješili ti problemi. Jasno nam je da se strategija ne može donijeti u roku osam dana, ali odnos države prema pirotehničarima nakon odlaska u mirovinu nije korektan, ustvrdio je Kiš.

U MUP-u su podržali povećanje minimalca i osnivanje međuresorne skupine i prihvatili prijedlog da se dio posla razminiranja, koji je predviđen za iduću godinu, odradi još ove godine. Kiš je poručio da su pirotehničari spremni na prosvjed, ali su ga spremni i otkazati budu li prihvaćeni njihovi zahtjevi i to bude zajamčeno u pisanom obliku.

Pirotehničar Marinko Tomšić rekao je da u slučaju nedostatka posla strahuju od velikog odljeva pirotehničara i otkaza. Od 600 licenciranih pirotehničara u Hrvatskoj u minskim poljima ih radi oko 400. 

Pirotehničari će, kako je planirano, 19. rujna u 9.30 s Trga Franje Tuđmana krenuti prema Trgu bana Jelačića, gdje je predviđeno okupljanje, a u 11 sati  uputit će se na Markov trg. Traže da ih primi i premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!