07:58 / 08.10.2019.

Autor: Hina

Prosvjed potpore roditeljima Kristiana Vukasovića

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mladić s mentalnim i tjelesnim oštećenjima bio je osuđen za podmetanje požara, a umro je u KBC-u Split kamo su ga u komatoznom stanju dovezli iz zatvora na Bilicama.
Građani Splita organizirali su mirni prosvjed zbog sumnjive smrti mladića Kristiana Vukasovića. Prosvjed se održao na platou ispred Županijskog suda u Splitu.

Pedesetak prosvjednika i promatrača u rukama je nosilo transparente na kojima je pisalo "Danas moj, sutra vaš", "Kristiana je ubila pravosudna mafija", "Pravda i zakon za sve", "Dosta je zakona mafije", "Istina", "Kristian Vukasović".

Aktivist građanske inicijative i organizator prosvjeda Zoran Burić poručio je da prosvjedom pokušavaju pomoći obitelji Vukasović koja prolazi tragediju jer im je sustav ubio sina jedinca, a sada se očekuje od istih tih koji su ubili Kristiana da nađu krivce i pozovu ih na odgovornost što je apsurd društva u kojem živimo.

- Tražimo samo pravdu i istinu, rekao je Burić.

Suorganizatorica prosvjeda i aktivistica Gordana Šprajc ustvrdila je da je "Kristian Vukasović ubijen dok je bio u rukama hrvatskih institucija" te istaknula da su prosvjednici došli na današnji praznik kako bi upozorili da hrvatski narod nema neovisnost, jednakost pred zakonom, pravnu državu i zaštitu vladavine prava.


Gordana Šprajc: Zahtijevamo da se krivce procesuira

- Od premijera Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, kojega smatramo direktno odgovornim za ovo ubojstvo, zahtijevamo da se krivce procesuira. Očekujemo kaznene prijave i hitni postupak. Zahtijevamo vladavinu prava. Dolazit ćemo opet. Ovo nije gotovo, poručila je Šprajc.

Krivog smatra i premijera jer je, kako je rekla, svjestan da je ministar Bošnjaković zanemario svoje obveze, ali ga i dalje drži na položaju, a ministar koji u tom ubojstvu ne vidi ništa loše, nije ministar koji zastupa interese naroda Hrvatske, zaključila je.

Kristian Vukasović je ove godine zbog izazivanja četiriju požara i nakon što se sam prijavio policiji te priznao kazneno djelo, osuđen na osmomjesečni zatvor.

U zatvoru na Bilicama bio je četiri mjeseca, odnosno sve dok mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo, zbog čega je bio upućivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje je odležao 47 dana. Posljednji put kada je vraćen u splitski zatvor na Bilicama, u komatoznom je stanju prebačen u splitsku bolnicu u kojoj je naposljetku krajem kolovoza i preminuo. Otac mu je na tijelu primjetio brojne podljeve te je sve to prijavio policiji.

Nalaz obdukcije, koji je bio gotov mjesec dana nakon mladićeve smrti, pokazao je da je mladi Omišanin preminuo od zatajenja srca od zloćudne aritmije, a prema nalazu imao je probleme sa srcem i mozgom te niz krvnih podljeva.

Kristianov otac Stipan za smrt svog sina krivi sustav pa je obitelj angažirala poznatog splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića, koji je najavio tužbu protiv države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!