14:39 / 01.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Prosvjed pred Marišćinom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Kriznog eko stožera naglašavaju da se prošlih nekoliko mjeseci, u večernjim satima, ponovno pojačao smrad neobrađenog smeća iz centra.
Oko stotinu članova udruge Krizni eko stožer Marišćina i mještana Marčelja blokirali glavni ulaz u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, ističući da se iz tog centra ponovo širi smrad, koji ugrožava zdravlje mještana te da je projekt centra Marišćina posve promašen.

Iz Kriznog eko stožera naglašavaju da se prošlih nekoliko mjeseci, u večernjim satima, ponovno pojačao smrad neobrađenog smeća iz centra. 

Prosvjednici traže da Rijeka, Viškovo i ostale lokane jedinice hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom, u kojima će biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada te da hitno pronađu prikladne lokacije za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije. 

Ćorić o Marišćini: Ako ima sumnje na ugrožavanje zdravlja to prijaviti inspekciji Ministarstva

Od komunalnih društava, posebice riječke Čistoće, traže da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada.

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traže da zatvori odlagalište Marišćina, dok se ne riješi problem smrada, a od  Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko gorane županije.   

Član Upravnog odbora Kriznog eko stožera Marišćina Josip Katalinić kazao je da su mještane Marčelja prije šest godina gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i tadašnji načelnik Općine Viškovo Goran Petrc uvjeravali da će sve biti sjajno kada počne raditi najmoderniji centar za obradu otpada u Hrvatskoj.

Centar je proradio i sada, nakon dvije godine možemo ponovo samo zaključiti - žao nam je, ali projekt vam je potpuno promašen, niste u stanju proizvesti kvalitetan gorivi otpad, jedini proizvod kojeg ste planirali proizvoditi. Niste u stanju plasirati ga na tržištu otpada, iako bi rado platili da ga netko uopće uzme, poručio je Katalinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!