Prosvjed pred Ministarstvom; Ministarstvo ne odobrava projekt spalionice u KBC-u Zagreb

27.02.2023.

Zadnja izmjena 16:19

Autor: M.Š./Hina/HRT

Prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja

Prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zelena akcija i Građanska inicijativa "Stop spalionici Rebro" na prosvjedu su pozvali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izgradnju spalionice ocijeni neprihvatljivim zahvatom za okoliš i zaustavi projekt "jer nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom". Reagirajući na prosvjed, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo je da u postupku procjene utjecaja na okoliš ne odobrava projekt niti realizaciju projekta spalionice otpada u KBC-u Zagreb.

- Pozivamo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekt besmislene spalionice infektivnog otpada na prostoru KBC-a Rebro, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije na prosvjedu ispred Ministarstva gospodarstva gdje su aktivisti i aktivistice razvili transparent s porukom “Gdje ima dima, nema zdravlja. STOP spalionici”.

Spalionica je, kažu, neusklađena s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba, a to im je potvrdio i nadležni Gradski ured.

Iako je prošlog tjedna završila javna rasprava, Košak je rekao da imaju novi važan moment,  a to je neusklađenost s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba.

Sredinom prošlog tjedna dobili su i tumačenje od nadležnog gradskog ureda da taj projekt, kakav je zamišljen, za šest bolnica koje bi svoj infektivni otpad trebale slati na spaljivanje u Rebro, nije usklađen s Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba.

Prema rješenju koje im je dostavio Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, na prostoru KBC-a Rebro smije isključivo biti objekt za oporabu otpada iz samog KBC-a Rebro, a ne i iz drugih bolnica koje se nalaze u sklopu KBC-a Zagreb. 

Numanović: Projekt se može zaustaviti i pravnim putem, o svemu ćemo obavijestiti Državno odvjetništvo


- Dakle, na taj način ovaj projekt "pada u vodu", neće moći biti izdana niti lokacijska dozvola, poručio je Košak.

Istaknuo je da sada imaju i elemente da tu spalionicu zaustave i pravnim putem, ako to ne učini Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Studija utjecaja na okoliš je "očigledno frizirana za potrebe investitora", ocijenio je Košak i dodao da, iako se govori o financijskim uštedama za KBC Zagreb, još nema nikakve financijske analize.

Aleksandra Numanović iz Građanske inicijative "Stop spalionici Rebro" istaknula je da Studija utjecaja na okoliš, koja je bila u javnoj raspravi, nije ni cjelovita ni utemeljena, a nisu uneseni ni prigovori i dopune članova Povjerenstva pitajući se manipulira li onda Ministarstvo gospodarstva.

Najavila je da će o svemu obavijestiti Državno odvjetništvo i tijela EU i poduzeti potrebne pravne radnje ne bi li, kako je rekla, "zaustavili kriminalno ponašanje Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva, a posebno KBC-a Zagreb i ovlaštenika".

- Sada, u ovoj fazi, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je ono koje može zaustaviti temeljem svih saznanja ovaj projekt, odgovorio je Košak na pitanje novinara zašto su prosvjedovali pred tim ministarstvom.

To ministarstvo, pojasnio je, sada donosi odluku - je li projekt usklađen sa svom prostorno-planskom i drugom dokumentacijom i formiralo je Povjerenstvo koje će raspravljati o komentarima koje su udruge i svi građani slali u javnoj raspravi i na temelju toga će donijeti odluku je li projekt prihvatljiv za okoliš ili nije.

Ministarstvo: Mi ne odobravamo projekt spalionice otpada u KBC-u

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u postupku procjene utjecaja na okoliš ne odobrava projekt niti realizaciju projekta spalionice otpada u KBC-u Zagreb, poručili su reagirajući na prosvjed Zelene akcije i Građanske inicijative Stop spalionici Rebro.

Ministarstvo ne odobrava projekt niti njegovu realizaciju jer je to predmet daljnjih odobrenja (lokacijska, građevinska dozvola i dr.), već procjenjuje mogući značajan utjecaj na okoliš projekta temeljem zakonski definiranog postupka, rečeno je Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Za sve upite na temu izgradnje objekta za gospodarenje zaraznim medicinskim otpadom KBC-a Zagreb treba se obratiti nositelju zahvata i nadležnom Ministarstvu zdravstva, dodali su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!