08:39 / 18.10.2019.

Autor: HRT

Prosvjed pred sudom u Zadru

Foto: Vladimir Šetka

Foto: Vladimir Šetka

Foto: - / -

Zbog odluke suca istrage da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice mogu braniti sa slobode pred sudom u Zadru u podne se održao prosvjed.
Zbog odluke suca istrage da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice mogu braniti sa slobode pred sudom u Zadru u podne se održao prosvjed i konferencija za novinare. Veliki prosvjed najavljen je za sutra u 10 sati na Narodnom trgu. Prosvjedi pod nazivom Pravda za djevojčice održat će se sutra i u drugim gradovima Hrvatske.

Podsjetimo, petorica punoljetnih mladića iz okolice Zadra, osumnjičena za grupno silovanje 15-togodišnjakinje, sinoć su ipak privedena i određen im je jednomjesečni istražni zatvor. Tako je, na temelju žalbe Županijskog državnog odvjetništva, odlučilo Izvanraspravno vijeće, poništavajući time odluku suca istrage koji ih je bio pustio da se brane sa slobode. Na sudu su potvrdili HRT-u da je osumnjičenima određen istražni zatvor samo po drugoj točki - opasnost od utjecaja na svjedoke.

Prosvjedi će se održati unatoč tomu što su osumnjičenici u pritvoru, zato što je ovo, kako kažu, bunt i protest građana protiv hrvatskog pravosuđa i njegova nefunkcioniranja, odnosno funkcioniranja tek pod pritiskom javnosti.

Sudac Ivan Marković podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog odavanja cijelog slučaja u javnost. Isti taj sudac nalazi se na bolovanju i zatražio je policijsku zaštitu zbog izrečenih mu prijetnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!