19:54 / 31.03.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/Žana Morović-Rudić/HRT

Prosvjed protiv bazne stanice usred sela

Prosvjed mještana Islama Latinskog

Prosvjed mještana Islama Latinskog

Foto: HTV / HRT

Mještani Islama Latinskog u zadarskom zaleđu ponovno su prosvjedovali zbog izgradnje bazne stanice u svom naselju. Uznemireni su zbog uvođenja 5G mreže za koju neki znanstvenici kažu da nosi zdravstvene rizike. Belgijska vlada je, primjerice odlučila privremeno zaustaviti njezino uvođenje.

Unatoč nedavnom prosvjedu mještana, teleoperator je započeo instalaciju antenskog sustava - na privatnom zemljištu koje je kupio prije 10 godina.

- Odmah da naglasin. Nismo mi protiv ovih odašiljača. Znamo mi da nam to treba, internet i ova čuda. Ali smo protiv toga da to bude ovako blizu kuća, kaže Rudi Boca

I golim okom je jasno da je 60-metarska bazna stanica u susjedstvu mnogih mještana Islama Latinskog, pa je Općina Posedarje ponudila zamjensko zemljište. Načelnik Posedarja Ivica Klanac kaže kako ga je teleoperater odbio, pozivajući se na stav Ministarstva zdravstva da stanica nije štetna za zdravlje.

- Vezano za vašu tvrdnju kako zračenje uzrokuje razne bolesti, navodimo da mještani nemaju razloga za brigu jer posjedujemo sve suglasnosti Ministarstva zdravstva, a sve u skladu s Paravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, poručuju.

Sumnjičavi su ljudi posebno zato što Telemach instalira 5G mrežu, čije su uvođenje privremeno obustavili u Bruxellesu, srcu Europske unije. Niz je stručnjaka dao svoje mišljenje. Neki tvrde da šteti, neki da ne šteti. Jesu li oni išli u istu školu?, pita Rudi Boca. A majke poručuju - "Ne želimo zračenje, bojimo se za svoju djecu". Načelniku i općini, dodaju "tribamo mi biti na prvom mjestu, a ne neka telekompanija".

Bez građevinske dozvole

Mještani Islama Latinskog upoznali su s problemom i Hrvatsku udrugu za zaštitu od elektromagnetnog zračenja. Tvrde kako su im iz udruge poručili da repetitor koji se postavlja u centru mjesta ne smije biti u razini kuća. Slaže se i saborski zastupnik Miro Bulj koji im je došao dati podršku.

- Jedino teleoperaterima u Hrvatskoj nije potrebna građevinska dozvola, tvrdi Bulj. Zato mnoge političke opcije u nas, ali i nevledine organizacije traže strožu zakonsku regulativu, ali i obvezu ishođenja suglasnosti lokalne zajednice u kojoj teleoperator namjerava postaviti baznu stanicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!