15:31 / 18.09.2018.

Autor: P.F./Hina

Prosvjed protiv mirovinske reforme unutar 30 dana

Ilustracija, foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što se sindikalne središnjice organiziraju i usuglase stavove, najavit ćemo prosvjed koji bi se trebao održati u idućih 30 dana.
Ti sindikalne središnjice, Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), započele su pripreme za prosvjed protiv najavljene mirovinske reforme, nezadovoljni jer ministar rada i mirovinskog sustav Marko Pavić nije uvažio njihove prijedloge.

- Mirovinska reforma: Produljenje radnog vijeka, oštrija penalizacija
- Sever: Dovoljno je razloga da pozovemo ljude na ulice 

Nakon što se središnjice organiziraju i usuglase stavove, najavit ćemo prosvjed koji bi se trebao održati u idućih 30 dana, rekao je Hini predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. Pozivamo sve sindikate da nam se pridruže, kao i radnike, studente, umirovljenike, sve građane kojima će mirovine utjecati na budućnost, dodao je.

Novosel je podsjetio da je Pavić u ponedjeljak, prigodom predstavljanja reforme sindikalnim čelnicima, odbio pregovarati o tri ključna sindikalna zahtjeva: da se dobna granica za mirovinu vrati sa 67 na 65 godina, da se ne ide na dodatnu penalizaciju prijevremenih mirovina, kao i da se za osobe koje imaju uvjete za starosnu mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža dobna granica ne povećava na 61, odnosno 62 godine.

U 99% slučajeva radnici idu u prijevremenu mirovinu jer su ih poslodavci proglasili tehnološkim viškom, a ne jer je to njihova volja, istaknuo je Novosel poručivši kako dodatna penalizacija prijevremenih umirovljenja nije rješenje.

Ministar je rekao da o tome nema razgovora. To nije socijalni dijalog i zato idemo u prosvjed, poručio je Novosel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!