17:24 / 25.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Prosvjed protiv reciklažnog dvorišta na Črnomercu

-

-

Foto: - / -

Stanari zagrebačkog Črnomerca sutra će održati mirni prosvjed zbog izgradnje reciklažnog dvorišta na jednoj od preostalih zelenih površina u naselju.
Stanari zagrebačkog Črnomerca sutra će održati mirni prosvjed zbog izgradnje reciklažnog dvorišta na jednoj od preostalih zelenih površina u naselju. Iz Grada Zagreba su pak poručili da su zahtjev za njegovo postavljanje dobili od Vijeća gradske četvrti te da su prihvatili zahtjeve građana da ulaz bude s druge strane. 

- Riječ je o postavljanju mobilnog reciklažnog dvorišta koje će Čistoća postaviti kao privremeno rješenje u toj gradskoj četvrti. Mi smo dobili zahtjev od Vijeća gradske četvrti te smo prihvatili njihov prijedlog da to bude na toj određenoj lokaciji. Primjedbe građana su bile zbog lokacije ulaza u to reciklažno dvorište i to smo uvažili i predali zahtjev da ulaz u reciklažno dvorište bude s druge strane, izjavila je Hini predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se održava manifestacija "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" u sklopu europskog projekta edukacije građana o odvojenom prikupljanju otpada.

Napomenula je da riječ o mobilnom reciklažnom dvorištu, koje se može seliti i na druge lokacije.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić rekla je da je gradonačelnik Milan Bandić danas obišao tu lokaciju i da će se neki zahtjevi građana vezano za ulaz u reciklažno dvorište prihvatiti.

Majić je rekla da na tom reciklažnom dvorištu rade već tri mjeseca i dosad nisu imali nikakve posebne zahtjeve građana, osim što su imali zahtjev od škole da se počne s radom kasnije, nakon što djeca uđu u školu.

- Nema potrebe ne uvažiti zahtjeve građana jer nama je sasvim svejedno s koje je strane ulaz, ali to će naravno procijeniti naši stručnjaci iz Odjela za promet našeg Ureda i to ćemo napraviti u što skorijem roku, poručila je Majić.

Prema navodima medija, u samo dva tjedna u zagrebačkoj Ulici Črnomerec na Opatičkoj livadi niknulo je mobilno reciklažno dvorište. Navode da je to dvorište bez oznake, usred gusto naseljenog područja, dvjestotinjak metara od Osnovne škole Medvedgrad i pokraj autobusne postaje, gdje djeca čekaju za odlazak u školu. U srijedu su stanari Črnomerca pokrenuli peticiju jer su nezadovoljni politikom Grada, a u subotu, 26. rujna, planiraju i spontano mirno okupljanje.

Olivera Majić i Ana Stojić Deban sudjelovale su danas na Trgu dr. Franje Tuđmana na manifestaciji "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" koja se održava u sklopu europskog projekta edukacije građana o odvojenom prikupljanju otpada. Ukupna vrijednost projekta je oko 4,9 milijuna kuna, od čega je 3,6 milijuna nepovratno.

Na manifestaciji su građanima dijeljeni edukativni materijali o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, a za djecu je izvedena predstava "Pa to je čarobno".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!