16:24 / 28.02.2020.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Prosvjed protiv spalionice otpada

-

-

Foto: - / -

Stanovnici Konjščine iskoristili su dolazak vrha HDZ-a u Mariju Bistricu kako bi još jednom upozorili da ne žele niti spalionicu otpada niti kompostanu.
U novom prostornom planu općine Konjščina neće biti mjesta za spalionicu otpada, kompostanu, sortirnicu otpada i pretovarnu stanicu, rekao je to sinoć načelnik Konjščine nakon još jednog prosvjeda mještana. Ovaj put građani su se mirno okupili u Mariji Bistrici i tražili pomoć državnog vrha. Slučaj je komentirao i predsjednik Vlade.

Stanovnici Konjščine iskoristili su dolazak vrha HDZ-a u Mariju Bistricu kako bi još jednom upozorili da ne žele niti spalionicu otpada niti kompostanu.

- Naš načelnik općine želi megalomanske projekte, u smislu spaljivanja otpada, spalionice, energane, pretovarne stanice za otpad, kompostane i sortirnice otpada, izjavila je predsjednica Kriznog eko stožera Konjščina Tina Dundović.

U Mariju Bistricu nije došao traženi ministar zaštite okoliša, ali je reagirao premijer i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je kazao:

- Nisam ih vidio, ali čuo sam. Koliko ja znam teško da će biti spalionice u Konjščini.

- Mi smo ovaj tjedan u proceduru pustili javni uvid, kompletnu drugu izmjenu prostornog plana na kojima se jasno vidi da nema nikakvog postrojenja o kojem oni pričaju. Također smo izbacili i takozvanu pretovarnu stanicu, odnosno kompostanu, izjavio je načelnik općine Konjščina Mirko Krznar.

No udruga KESK načelniku ne vjeruje, jer je prije 7 dana građanima na javnoj tribini objašnjavao zašto treba izgaditi kompostanu.

- Dok ne vidimo crno na bijelo, dok ne bude izglasan prostorni plan ne vjerujemo nikome, rekla je Dundović.

Protiv spalionice otpada stanovnici Konjščine prosvjedovali su nekoliko puta. Izmjena prostornog plana općine trebala bi biti jamstvo da se ona neće graditi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!