07:34 / 12.02.2018.

Autor: HRT

Prosvjed protiv Vučićeva posjeta završio bez incidenata

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručilo je Vučiću da nije dobrodošao u Hrvatsku.
Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručilo je Vučiću da nije dobrodošao u Hrvatsku te povicima "izdaja, izdaja" iskazalo nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka. Kažu, bilo bi ih i više da policija nije jutros u 7 sati zabranila već dogovoreni prosvjedni skup, pa se morao održati na Trgu bana Jelačića.Policija je objavila da je privremeno ograničila pristup Markovu trgu. U priopćenju stoji: Na temelju članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros na osnovi sigurnosne prosudbe vezane za provođenje posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovu trgu. S obzirom na to da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovu trgu, želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14.

Zbog premještanja prosvjeda, ali i činjenice da je u posjet Hrvatskoj došao Aleksandar Vučić, na skupu se orilo "izdaja", čuli su se jaki zvižduci, pogotovo u trenucima kad su se puštali Vučićevi govori koje je govorio 1995. u Glini te njima huškao protiv Hrvatske. Skup su osiguravale jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo MUP-a opremljeno kamerama za praćenje takvih događaja. Zagrebačka policija potvrdila je da je jedna osoba privedena zbog neprimjerenog transparenta. 

Pogledajte još nekoliko sekvenci s jutrošnjeg prosvjeda:Policijski kordon i metalne ograde zaustavili su prosvjednike koji su s Trga bana Jelačića krenuli prema Gornjem gradu. Kazali su prije da će se njihov glas ipak čuti te da će doći do posljednje policijske barikade kod Kamenitih vrata i da će onda srbijanski predsjednik dobro čuti glas hrvatskog naroda.

Prosvjednici su zapalili svijeće na Kamenitim vratima za sve nestale i poginule pripadnike Hrvatske vojske.Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić rekao je da HVIDRA-a podupire prosvjed Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u povodu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb. 

Prosvjed ispred Srpskog narodnog vijeća 

Ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća okupilo se 20-ak pristaša Autohtone Hrvatske stranke prava. Predsjednik stranke Dražen Keleminec poručio je državnom vrhu da je sramotno što su ga pozvali jer je, kako je kazao, riječ o četniku koji je poticao na ubojstva i agresiju protiv Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!