Prosvjed "RH protiv Istanbulske konvencije"

24.03.2018.

07:48

Autor: HRT

default error photo
Policija je objavila da se na prosvjedu okupilo oko 5000 ljudi.
Na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, prema procjeni organizatora, okupilo se oko 70 tisuća ljudi, a prema procjeni policije oko 5000 sudionika.

Pod parolom "Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku" prosvjed je u 11 sati počeo na Trgu žrtava fašizma, ispred središnjice HDZ-a. Prosvjednici navode da Konvencija promiče rodnu ideologiju i grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva.

Povorka je ubrzo krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića. Neki od prosvjednika nosili su zastave i transparente s natpisima "HDZ je izdaja", "Ne IK u HR",  "Stop nasilju nad Hrvatskom". Pjevali su pjesme "Moja domovina", "Zovi samo zovi" te uzvikivali "Hrvatska", "Vukovar, Vukovar" i "Ovo je izdaja".

Izjava kojom premijer Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada smatra da odredbe konvencije znače ili ne znače nema nikakvu pravnu težinu, sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene, rekla je Marija Burazer, jedna od govornica na prosvjedu utvrdivši da joj premijer Plenković ne treba objašnjavati što je pročitala. Kao što ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žrtve nasilja, tako interpretativna izjava neće zaštititi moje građansko pravo da mi nitko ne može teorije i ideologije nametati kao neupitnu istinu, rekla je Burazer koja očekuje od saborskih zastupnika kojima je stalo do slobode govora i građanskih prava da glasaju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Marija Lukačin ustvrdila je da Istanbulska konvencija nedemokratski, nepošteno, na mala vrata, skrivajući se iza žrtava zlostavljanja, u hrvatske zakone, obrazovanje, sportska društva, kulturu, vjerske zajednice uvodi rodnu ideologiju i prisiljava cijelo hrvatsko društvo da pod prijetnjom optužbi za diskriminaciju ispovijeda rodnu teoriju kao obaveznu istinu. Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju kroz obrazovni sustav koji i ja financiram. Želim školu slobodnu od ideologije. I baš kao što ja nikome ne želim nametati svoj svjetonazor, neću dopustiti da to itko čini mojoj djeci, rekla je Lukačin koja se predstavila kao poduzetnica i majka šestoro djece.

Poručila je također da se tu ne radi o brizi Plenkovića za za žene i djecu jer u suprotnom ne bi u Hrvatskoj imali na tisuće djece koja ne dobivaju alimentaciju iako na nju imaju zakonsko pravo, a više od sto tisuća trgovkinja ne bi radilo nedjeljom. Ratifikacijom Hrvatska preuzima zakonsku obavezu financirati udruge i aktiviste koji godinama primaju novac iz proračuna za zaštitu žena i ljudskih prava a onda, u plaćenom, radnom vremenu djeluju kao parapolitičke organizacije, rekla je Marija Petričević.

Zastupnica u prva dva saborska mandata Gordana Turić također je izrazila nezadovoljstvo radom pojedinih, prozvavši ih da javni novac troše na borbu protiv hrvatskog identiteta, tradicionalnih vrijednosti, nazivajući obrambeni Domovinski rat građanskim. Upozorila je da se kroz obrazovni sustav želi nametnuti rodna ideologija i negirati hrvatski identitet.

Policijska uprava zagrebačka objavila je oko 13.15 priopćenje u kojemu stoji da na prosvjedu nisu imali potrebe za bilo kakvom intervencijom. Iako su prosvjednici s Trga bana Jelačića prije planirati krenuti na Trg sv. Marka, odustali su od toga, uz objašnjenje da ih za tako nešto ima previše.


Markić i Tomašić - Konvencija nije potrebna, već provođenje hrvatskih zakona

Čelnica Udruge "U ime obitelji" Željka Markić, jedna od sudionica prosvjeda, kazala je da je nužno provođenje hrvatskih zakona koji već sada imaju ugrađenih 48 mjera, a koje IK predviđa za zaštitu žena i borbu protiv nasilja. U Konvenciji spornim smatra to da se, bez obzira na interpretativnu izjavu Vlade uvodi rodna ideologija u obrazovni sustav i pravosuđe. Ističe i da se ratifikacijom Konvencije državi uvodi obveza financiranja udruga od kojih, kazala je, veliki dio funkcionira kao parapolitičke organizacije, odnosno kao udruge koje se kao bave zaštitom žena, a ustvari financiraju svoju ideološku i političku borbu javnim novcem. Treći sporni element Konvencije je nadzorni mehanizam njezinog provođenja - GREVIO, navodi Markić, koja ga vidi kao nadtijelo koje će se uplitati u hrvatske financije i u obrazovni sustav te u odluke onih predstavnika građana koje su oni izabrali na parlamentarnim izborima.

Novinari su Markić pitali što je drukčije u odnosu na prijašnje stanje u državama koje su ratificirale Konvenciju, a ona je odgovorila kako je, primjerice, Malta uvela da se u sve dokumente kao spol može upisati 'x', a u Njemačkoj je, dodaje, Bundestag obvezan uvesti treći rod u rodnu listu. Te su zemlje to uvele, kazala je, radi toga jer je rodna ideologija dio pravnog sustava, odnosno zakoni nameću uvođenje rodne ideologije, odnosno koncept roda odvojen od spola.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić također naglašava da ratifikacija Konvencije u Hrvatskoj nije potrebna, već je za zaštitu od svih vrsta nasilja dovoljno domaće zakonodavstvo, koje samo treba dosljedno provoditi i kažnjavati nasilnike. Ima i drugih država koje nisu ratificirale IK i žive. Dakle, ajmo provoditi naše zakone, zaustaviti nasilje nad ženama, kažnjavati nasilje, svaku vrstu nasilja. Doista kažnjavati, i to će nestati bez problema, bez da nam drugi nameću što ćemo raditi i kada, kako i koliko novca ćemo za to izdvajati, poručuje.

Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku, uoči skupa kazao je među ostalim kako želi da se u Hrvatskoj donose zakoni koji će odlučivati o našem društvu, a ne da Hrvatska bude ideološka kolonija kojoj će netko drugi određivati kako ćemo se mi trebati ponašati.

Prosvjedni skup pratile su i jake policijske snage. 

Potporu ratifikaciji Konvencije dala je Mladež HDZ-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!