Prosvjed Riječana zbog nedavnog slučaja brutalnog premlaćivanja na Platku

08.02.2023.

20:21

Autor: Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Prosvjed u Rijeci zbog nedavnog slučaja brutalnog premlaćivanja na Platku

Prosvjed u Rijeci zbog nedavnog slučaja brutalnog premlaćivanja na Platku

Foto: Dnevnik / HRT

U Rijeci je održan prosvjed građana zbog nedavnog slučaja brutalnog premlaćivanja na popularnom skijalištu Platak. Na trgu 128. brigade okupilo se 200-tinjak građana, s transparentima poput "Institucije, tko tu koga plaća", "Mijenjamo vladu za rampu na Platku", ili "Stop normalizaciji nasilja".

"Miroljubivim okupljanjem" kako su ga organizatori, Unija Kvarnera i riječki "Možemo", nazvali - poručuju da su zabrinuti zbog nasilja u društvu i nezadovoljni reakcijom institucija na takve događaje.

Kažu veliko NE nasilju, zastrašivanju, nepovjerenju i strahu.

Traže od institucija da rade svoj posao i štite sve građane jednako.

- Došli smo zato da se zaustavi nasilje koje vlada, teror. Danas je nastradao taj dečko, sutra može nečije dijete, moje dijete, rekla je Ana Marković, suorganizatorica prosvjeda.

- S obzirom na to da smo zaista svjedoci da se nasilje događa gotovo svaki dan na našim ulicama, nešto od tga dospije u medije, nešto ne dospije. Riječ je o problemu normalizacije nasilja u našem društvu. Mislim da je nućno reći ne toj normalizaciji nasilja, smatra jedna od organizatorica prosvjeda.

Organizatori su rekli i da je nasilno ponašanje na Platku samo okidač za ovo okupljanje i da je problem nasilja u društvu mnogo dublji. Institucije tvrde da je to bio samo izolirani incident, no nije tako jer se zna za niz slučajeva premlaćivanja i tako izazvanih smrti i na području Rijeke, istaknuto je. 

Članica SOS Rijeka centra za nenasilje i ljudska prava Lorena Zec upozorila je i na problem nasilja nad ženama i femicida u hrvatskom društvu. Takvo nasilje često ostaje nekažnjeno ili se počinitelje pušta na slobodu tijekom postupka, rekla je dodavši kako je potrebna sigurnost za žene i za sve građane.

Državno odvjetništvo u Rijeci otvorilo istraživanje protiv 21-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci jučer je izvijestilo da je otvorilo istraživanje protiv 21-godišnjaka kojega sumnjiči da je tijekom nedavne tučnjave na Platku počinio kažnjivo djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju.

Riječko tužiteljstvo je tu informaciju objavilo kao dopunu priopćenja od 3. veljače kada je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo da su oko tučnjave na Platku potrebni dodatni izvidi nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!