18:40 / 13.09.2018.

Autor: I.H./HRT

Prosvjed roditelja - izviždali Bandića i bacali jaja

-

-

Foto: - / -

Gradonačelnika Milana Bandića okupljeni pred OŠ Vukomerec 'gađali su jajima i vrijeđali' uz povike ‘Evo ti tvojih birača’.
Zagrebačko naselje Vukomerec sinoć je bilo poprište nezapamćenog obračuna. Ispaljeni su deseci hitaca, propucano je sedam automobila i oštećena je jedna kuća. Uhićeno je 19 osoba. Srećom, nitko nije teže ozlijeđen. Stanovnici, ogorčeni time što se obračun dogodio ispred osnovne škole, organizirali su prosvjedni skup.

Prosvjednici, odnosno roditelji traže da se hitno aktiviraju sve nadležne institucije i da se obitelji koje već godinama stvaraju probleme - odsele. Kažu da je riječ o obitelji otprije poznatoj policiji koja barem jednom godišnje ima obračun vatrenim oružjem. Roditelji poručuju da dok jedna od institucija ne odradi svoj posao, djecu neće slati u školu.Prosvjed je počeo oko 17 sati kada su predstavnici roditelja i predstavnici Grada, među ostalim, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Pavle Kalinić, ušli unutra kako bi održali sastanak.  

Nakon sastanka, gradonačelnika Bandića su okupljeni pred OŠ Vukomerec izviždali, gađali jajima i vrijeđali uz povike "Evo ti tvojih birača". Nisu mu dali da dođe do riječi i da kaže što je dogovoreno na sastanku. Bandić je djelovao prestrašeno i nije se dugo zadržavao ispred škole, a kada je odlazio, prosvjednici su mu bacali po autu razne predmete, neki mediji pišu da su mu razbili staklo na službenom vozilu.


Nezadovoljni roditelji Bandiću su rekli da štiti tu obitelj jer su kumovi, na što je Bandić izjavio da je on kum sa svima u Zagrebu. Oni koji su napravili problem neka odgovaraju, policija neka to riješi, rekao je Bandić.

Roditelji traže da se problematična obitelj koja živi preko puta škole iseli, na što je gradonačelnik rekao da se nitko neće iseliti iz Zagreba tko ne radi probleme. Na ponovljeno pitanje hoće li se ta obitelj iseliti, Bandić je kazao da će o tome odlučiti policija.

Mario Župan, gradski vijećnik za naselja Pešćenica i Žitnjak, nakon sastanka je rekao kako je dogovoreno da djeca, koja su u velikom šoku, sutra ne moraju doći u školu, no roditelji koji nemaju kamo s djecom, mogu ih dovesti. Pozvao je roditelje da sutra poslijepodne dođu s djecom da prošeću kvartom kako bi pokazali da se nikoga ne boje.

Elena Čičak, predstavnica roditelja u školskom vijeću, kazala je da će u ponedjeljak djeca normalno ići u školu. Sutra od 9 sati će u školi biti i stručnjaci iz Ministarstva obrazovanja da djeci i roditeljima pruže psihološku pomoć.

Dodala je kako su djelomično zadovoljni jer je prvenstveno bila želja da se ti ljudi odavde isele. Očigledno je to njihova privatna imovina i mi tu ne možemo napraviti ništa. Ono što možemo i na čemu smo inzistirali jest da interventna policija ovdje bude 24 sata. Dogovorili smo da budu u civilu, da djeca ne osjećaju strah zbog stresa koji su jučer preživjela, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!