10:54 / 04.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Prosvjed roditelja njegovatelja pred Ministarstvom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali "minutom šutnje".
Oko dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama prosvjedovalo je ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku . Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali "minutom šutnje".

- Bedeković: Imamo ozbiljnu namjeru riješiti problem roditelja njegovatelja

Njegovatelji navode da im je situacija neodrživa jer ih velika većina živi u socijalnoj izolaciji i na rubu siromaštva zbog čega su egzistencijalno ugroženi oni i njihova djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno i cjelodnevno brinu i skrbe. Upozoravaju da su zbog izostanka sustavne podrške mnogi roditelji narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. To pravo nije iskoristilo više od 90 posto roditelja. Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta, roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.- Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi", poručila je članica udruge Sjena Suzana Rešetar na prosvjedu. Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta "enormno visoki". "Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama je uvijek isti - 'možete dijete smjestiti u instituciju'", poručila je.

- Mi roditelji njegovatelji s vremenom smo izgubili osobnost. Nemamo pravo na želje i potrebe jer 24 sata njegujemo i oživljavamo svoju djecu. Zašto bi bile supruge, prijateljice, članovi društva? Diskriminirani smo u svakom pogledu, poručila je na prosvjedu jedna majka iz Vukovara.

Prosvjed je komentirala i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

- Ministarstvo i ja osobno u posljednja smo dva mjeseca u stalnom kontaktu s udrugama koje zastupaju interese roditelja djece s poteškoćama. To je jedna vrlo kompleksna problematika, traži se međuresorni pristup. Naknada od 2.500 kuna se nije mijenjala od 2008. godine i ona je mala. Mi ćemo ići na povećanje naknade, ali u ovom trenutku ne mogu reći o kojem bi se iznosu radilo jer rade se projekcije i izračuni, rekla je.

- Današnji prosvjed je naravno legitimno pravo, no udruga "Sjena" nije jedina udruga koja zastupa roditelje djece s poteškoćama, dodala je Bedeković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!