Traže bolje plaće, beneficirani radni staž, a cijepljenje smatraju ucjenom

23.09.2021.

11:12

Autor: P.F./HRT

Prosvjed zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao

Prosvjed zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Za osam dana zaposlenici u zdravstvu morat će imati valjanu digitalnu potvrdu - dokaz da su se cijepili, preboljeli COVID-19 ili - negativan test. U središtu Zagreba održan je prosvjed sindikata medicinskih sestara i tehničara, a razlog su, kako kažu, ucjene i prijetnje zbog necijepljenja.


Prosvjednici o ključnim problemima

Prosvjednici uz to, kao ključne probleme vide - neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad blagdanima, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad izvan kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja.

Beroš o prosvjedu

Na prosvjed se osvrnuo i resorni ministar Vili Beroš koji je rekao da je on legitiman, ali da nema mjesta manipuliranju činjenicama. Ministar tvrdi da nitko nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje, ali da je Zbog necijepljenih otežan rad u bolnicama te da je dužan poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju širenja zaraze u zdravstvenom sustavu. Zbog niza sporova, sindikate poziva na razgovor.

- Podržavam prosvjed, on je demokratski legitimni čin. Međutim kad govorimo o supstratu moramo znati što su činjenice i ne smijemo manipulirati. Ono što govorim od početka svojeg mandata je da je potrebno razgovarati. Pozivam one koji prosvjeduju da još jednom dođu u ministarstvo jer mislim da po nekim temama nisu bili kao što su neki drugi sindikati koji zastupaju slične interese bili, rekao je Beroš.

Prosvjednici o svojim zahtjevima

Draženka Jambrušić,
medicinska sestra koja radi u jedinici intenzivnog liječenja u OB Bjelovar rekla je da je došla tražiti prava svih  sestara.

- Tražim zakon da radimo po svim pravilima struke jer nam sada to nije omogućeno. Nedostaje 8000 sestara u sustavu, koeficijenti nisu priznati, diplome se ne priznaju kako treba, rekla je, između ostalog.

Istaknula je kako radi u dvije intenzivne jedinice.

- Radim u dvije jedinice intenzivnog liječenja, u onoj običnoj i u covid jedinici i to u jednoj smjeni, naglasila je.

Cilj prosvjeda je ukazati na što više nepravilnosti u zdravstvenom sustavu. Trebali bi imati beneficirani radni staž kako bi se zadržale medicinske sestre u Hrvatskoj, rekao je Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Smatraju, između ostalog, da se puno problema gura pod tepih. Ističu da su male plaće i da rade "3 u 1": posao medicinske sestre, liječnika i spremačice.

Marko Rubeša, medicinski tehničar na prosvjedu je zbog lošeg koeficijenta.

- Nadam se da će nam se popraviti koeficijenti i da ćemo dobiti veću plaću. Nisam cijepljen i smatram da su covid potvrde od 1. listopada ucjena, rekao je.

Na prosvjedu su govornici istaknuli i da moraju biti složni svi zajedno - svi za jednog i jedan za sve. Prosvjednicima je zahvaljeno što su došli dignuti glas za dostojanstvo struke u svoje slobodno vrijeme čak iz udaljenih krajeva Hrvatske. Naglašeno je kako je u godinu i pol epidemije najveći teret podnijela medicinska struka.

Također je rečeno kako su jako pokradeni u zadnjih 30 godina s krivim obračunom plaćom, prekovremenim satima, blagdana, godišnjih odmora.

- Na vašu sreću sve je otišlo u zastaru osim zadnjih pet godina. E pa ne damo vam ni lipe više, tužit ćemo vas i za jednu kunu ako treba, naglasila je jedna od govornica.

- Ucjena, mobinga, diskriminacija nikad nije nedostajalo. Sad ste tome teroru dodali i još ucjene za necijepljenje, zastrašivanje je vaš modus operandi već godinama. Ucjenjujete zdravstvene radnike, prijetite im otkazima, premještanjem na druga radna mjesta ako se ne cijepe, a sve pod krinkom brige za pacijente, rečeno je, između ostalog.Galerija
Prosvjed Zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao, Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Prosvjed Zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao, Foto: Patrik Macek/PIXSELLProsvjed Zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao, Foto: Patrik Macek/PIXSELLProsvjed Zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao, Foto: Patrik Macek/PIXSELLProsvjed Zdravstvenih djelatnika zbog COVID potvrde s kojom moraju dolaziti na posao, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Beroš uoči prosvjeda

Na prosvjed se osvrnuo i resorni ministar koji je rekao da je prosvjed legitiman, ali da nema mjesta manipuliranju činjenicama.

Jutros je iz Ministarstva zdravstva poručeno da nitko nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje, ali da su dužni poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska virusa i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu.

Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtijeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!