19:53 / 30.03.2019.

Autor: HRT

Prosvjed socijalnih radnika

-

-

Foto: - / -

Nekoliko stotina socijalnih radnika iz Splitsko-dalmatinske županije, uz potporu kolega iz cijele Hrvatske - prosvjedovalo je ispred sjedišta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Nekoliko stotina socijalnih radnika iz Splitsko-dalmatinske županije, uz potporu kolega iz cijele Hrvatske - prosvjedovalo je ispred sjedišta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Upozorili su na neprimjerene uvjete u kojima rade te zatrpanost birokratskim procedurama, na štetu rada na terenu. Od Vlade traže da hitno riješi njihove probleme.

Želimo sigurnost na radnom mjestu, više vremena za rad s korisnicima, manje administrativnog posla i jasnije zakone, poručili su socijalni radnici.

- Više od pola vremena na poslu mi provodimo radeći s papirom i kompjutorima, umjesto da radimo sa živim ljudima. Jer, mi smo na svoje klijente navikli, mi smo se njima na neki načina stopili, mi živimo njihov život i znamo sve njihove probleme, rekao je Ivica Poljak, socijalni radnik u Centru za socijalnu skrb Split.

Prosječan broj korisnika u odnosu na broj socijalnih radnika u Hrvatskoj je višestruko veći nego u Europskoj uniji. Nema ni dovoljno domova.

- Na hitan i prioritetan smještaj u domovima socijalne skrbi naši korisnici čekaju po više godina. Osim toga tražimo da se uspostavi bolja komunikacija s našim Ministarstvom, naglašava Mirna Juras, Hrvatska udruga socijalnih radnika Splitsko-dalmatinske županije.

Jer zakonska rješenja, kažu, ne odgovaraju stvarnosti.

- Mi na terenu vidimo neke nebuloznosti tih zakona, gdje vidimo da bi ih trebalo mijenjati i prilagoditi, a imamo osjećaj da nas se i ne čuje, ističe Tamara Strmac, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Jastrebarsko.

Svoje zahtjeve predali su Ministarstvu i očekuju da se u pisanju zakona i propisa posluša i njihov glas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!