16:04 / 06.07.2019.

Autor: Šime Kovačević/I.H./HRT

Prosvjed turističkih brodara

-

-

Foto: - / -

Željeli su istaknuti svoje, kažu, najveće probleme - nedostatak vezova za turističke brodove u lukama tijekom sezone te nedovoljan broj zimskih vezova.
Oglašavanjem sirena s brodova u Splitu, Trogiru, Dubrovniku i Krilu - održan je prosvjed upozorenja turističkih brodara. Time su željeli istaknuti svoje, kažu, najveće probleme - nedostatak vezova za turističke brodove u lukama tijekom sezone te nedovoljan broj zimskih vezova.

Točno u deset sati pedeset brodova, koliko ih je u tom trenutku bilo u splitskoj luci u subotnjoj smjeni gostiju, prosvjednim su petominutnim oglašavanjem sirena upozorili na goruće probleme. I kažu - oni se povećavaju iz sezone u sezonu.

- Moramo napomenuti da se prosvjed ne odnosi na luku Split jer ona je trenutačno najuređenija i treba je izdvojiti kao pozitivan primjer. Imamo problema u drugim lukama, posebno u Hvaru i Dubrovniku, gdje nas tretiraju kao građane drugog reda, kazao je Ivan Rakuljić, predsjednik Udruge privatnih brodara RH.

Dok u Dubrovniku prednost, tvrde brodari, imaju kruzeri, u Hvaru su to skupocjene jahte.

- Pretprošlu i prošlu subotu, konkretno u Dubrovniku, bilo je dvadesetak brodova. Vezali smo se jedni na druge, iskrcavali smo putnike i prtljagu, ukrcavali druge. Izlazili smo iz luke i vraćali se po pet-šest puta, to je nemoguće, starije goste smo gumenjakom prebacivali, rekao je vlasnik broda i zapovjednik Denis Grubina.

Koliki će problem biti sljedeće sezone ako se ništa ne riješi, govori podatak da je samo ove zaplovilo 50 novih brodova, pa danas hrvatskim dijelom Jadrana plovi 220 malih domaćih brodara s više od 2000 zaposlenih.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!