08:32 / 24.05.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Prosvjed u Blatu nakon pogibije djevojčice

-

-

Foto: - / -

U četvrtak oko 21 sat na Karlovačkoj cesti u zagrebačkom naselju Blatu dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je poginulo dijete.
U četvrtak oko 21 sat na Karlovačkoj cesti u zagrebačkom naselju Blatu dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je poginulo dijete. Stradala je sedmogodišnja djevojčica koja je s ocem i sestrom prelazila preko zebre, blizu kuće u kojoj je stanovala.

- Moraju li djeca biti policajci kako bi vozači postali odgovorni?

Tamošnji stanovnici organizirali su u petak navečer prosvjed. Oni su se u 19 sati okupili kod kanala u blizini NK Blato, odakle su išli u mimohod prema mjestu nesreće. Tamo su zapalili svijeće, javila je naša reporterka Tomislava Vucelić.


- Obijesne vozače ne zaustavljaju ni najave oštrijih kazni te stalna upozorenja policije. Ovo je treće dijete koje je ove godine stradalo u prometu. Na djevojčicu je naletio 33-godišnji vozač koji se zbog prevelike brzine nije uspio zaustaviti, javila je s mjesta nesreće naša reporterka Iva Magušić-Dumančić.

- Uzeo mi je dijete, uzeo mi je život, neće proći tako lako, rekao je shrvani otac djevojčice.

Dodaje kako je automobil velikom brzinom naišao iza nepreglednog zavoja. Kaže da na mjestu nesreće nema ni tragova kočenja.Ponovno se dogodila tragedija da bi se nešto promijenilo

Stanovnici su u šoku ali i razočarani jer, kažu - mjesecima upozoravaju na divljanje po cesti. Ističu kako je bilo pitanje kad će se tragedija dogoditi.

Do rekonstrukcije ceste situaciju su koliko-toliko kontrolirali uspornici (ležeći policajci). Oni su maknuti, a za njihovo vraćanje peticiju je potpisalo 200 građana, međutim ništa se nije promijenilo. Nakon nesreće, nažalost prekasno, krenulo se s postavljanjem uspornika na tom dijelu ceste.

Inače, MUP je izvijestio kako su jučer tri osobe smrtno stradale te da je u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila brzina, unatoč brojnim upozorenjima, pojačanom postupanju i drugim mjerama koje policija poduzima po pitanju sigurnosti u prometu.

Izvještaj policije

Policija je pak objavila detalje nesreće.

- 33-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 0,34 promila, upravljao osobnim automobilom marke BMW krapinskih registarskih oznaka, a kretao se zapadnom kolničkom trakom Karlovačke ceste u smjeru juga. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, kod raskrižja s Pogačićevom ulicom, nije se pješačkom prijelazu približavao sigurnosnom brzinom, tako da može zaustaviti svoje vozilo, uslijed čega je naletio na dijete koje se kretalo preko pješačkog prijelaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!