11:41 / 01.06.2019.

Autor: HRT

Prosvjed u Čakovcu

-

-

Foto: - / -

Prosvjed u Čakovcu. Oko tisuću ljudi okupilo se na glavnom trgu pod motom "Želim normalan život". Žele upozoriti na probleme koje im, tvrde, stvaraju neki pripadnici romske manjine.
U Čakovcu se na prosvjedu pod motom "Želim normalan život" okupilo oko tisuću ljudi. Upozorili su na probleme koje im, tvrde, stvaraju neki pripadnici romske manjine.

Objašnjavaju to činjenicom da su Romi počinitelji 70 posto kriminalnih djela u Međimurskoj županiji. Na skupu su se okupili i pripadnici romske manjine koji, ističu, također žele normalan život.

Nakon prosvjeda, PU međimurska održala je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je načelnik Ivan Sokač ocijenio kako se odluka o dozvoli održavanja prosvjeda pokazala dobrom.

- Međimurje se pokazalo kao i uvijek, kao tolerantna sredina. Nije bilo govora mržnje niti poticanja na bilo kakvu nacionalnu ili vjersku mržnju, rekao je. Ističući kako nisu dobili pismeni zahtjev za održavanjem protuprosvjeda rekao je da su usmeno kazali da neće dopustiti nikakav protuprosvjed.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sukobu na prosvjedu, o kojem su izvještavali neki mediji, izjavio je kako je iz snimke vidljivo da je na jedan transparent reagirao građanin te da je u blizini bio policajac koji je vratio mladićima transparent i uredno ih legitimirao. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, mladići su upozoreni, ali ako bude nekih detalja do kojih ćemo naknadno doći, postupit ćemo po zakonu, poručio je Sokač i dodao da je zadovoljan rečenim na skupu. 

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da mjesecima apelira i predlaže da se poveća broj radnica u centru za socijalnu skrb u Čakovcu te da se kontrolira trošenje javnog novca. Stoga traži hitan sastanak s mjerodavnim ministarstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!