08:49 / 19.12.2018.

Autor: M.M./S.M./HRT

Prosvjed u Zadru: Ne funkcionira sustav koji bi trebao štititi žrtve nasilja

Lorenina majka

Lorenina majka

Foto: - / -

Građani na prosvjedu na Narodnom trgu u Zadru traže da se slučaj premlaćivanja djevojke kvalificira kao pokušaj ubojstva.
U Zadru je održan prosvjed kojega je najavila facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce". Taj prosvjed je ujedno i skup potpore djevojci - koju je brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac.

- Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi 
- Bošnjaković: Slučaj puštenog Daruvarca poslužit će da se izmjenama unaprijedi zakonski okvir 
- Lice i naličje slučaja Daruvarac
- Slučaj Daruvarac na aktualnom satu zadarskog gradskog vijeća 

Nekoliko stotina građana okupilo se na Narodnom trgu u Zadru kako bi izrazili nezadovoljstvo s činjenicom da se okrivljenik Kovačević može braniti sa slobode. Građani su potom krenuli prema zgradi Županijskog i Općinskog suda. Ondje je prosvjednika bilo bitno više. Tražili su da se slučaj premlaćivanja djevojke kvalificira kao pokušaj ubojstva.

Ispred suda čitala su se svjedočenja žrtava nasilja. Potom je majka pretučene djevojke Lorene održala emotivan govor. Zahvalila je svima koji su se okupili. Rekla je da ona i njezina kći i dalje žive u strahu, a nasilnik pije kavu na Kelalargi.

Iako je prosvjed završio oko 15.30, mnogi građani i dalje su ostali pred sudom. 

Među okupljenima bio je i Lorenin djed. Rekao je da je dobro da cijela Hrvatska vidi što je nasilnik učinio. - Da je osuđen nitko ne bi znao za ove teške zločine i propuste, rekao je Lorenin djed.

Građani izašli na ulice kako bi pokazali solidarnost prema Loreni, ali i svim drugim žrtvama nasilja

U pozivu na prosvjed isticalo se "da je prosvjed protiv pravosuđa koje štiti nasilnike". Građani su izašli na ulice kako bi pokazali solidarnost prema Loreni, ali i svim drugim žrtvama nasilja. 

Prema podacima MUP-a, u posljednjih pet godina, 90 žena ubili su njihovi partneri ili druge bliske muške osobe. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana, navode prosvjednici.

Zadarski slučaj, odnosno pretučena djevojka Lorena, dokaz je da sustav koji bi trebao štititi žrtve nasilja - ne funkcionira, navode prosvjednici. Inzistirali su prije da na skupu ne bude nikakvih političkih obilježja, no među okupljenima primijećeni su predstavnici nekih političkih stranaka.

Šest mjeseci nije bilo dovoljno za izricanje nepravomoćne presude. Žrtva se dodatno traumatizirala pozivima na ročište, što je rezultiralo nepovjerenjem u institucije i propitivanje koliko institucije dobro rade svoj posao. 

Kovačević je pušten na slobodu, nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

HHO: Pravosudnim skandalom u Zadru narušena ljudska prava optuženika i oštećenice

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je, u vezi slučaja puštanja iz pritvora Darka Kovačevića Daruvarca, priopćio da su "(ne)postupanjem suda u Zadru narušena temeljna ljudska prava i optuženika i oštećenice budući 'institucije nisu odradile svoj posao' na vrijeme i u roku".

Osvrćući se na izjave vladinih i sudskih dužnosnika HHO je ustvrdio da za promicanje ljudskih prava i zakonitosti u društvu nije rješenje u smanjivanju prava obrane okrivljenika, a iz razloga jer neke institucije društva ne postupaju dovoljno odgovorno i dovoljno učinkovito. Hrvatska mora sačuvati atmosferu vladavine prava koja će svim građanima jamčiti pravnu sigurnost. Ne smijemo si dopustiti niti da se na temelju pojedinih medijskih eksponiranih slučajeva odmah traže 'represivne' promjene zakona, kojima bi se smanjile ljudska prava građana jamčena Ustavom, međunarodnim normama i hrvatskim zakonima, ustvrdio je HHO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!