11:18 / 15.12.2018.

Autor: HRT

Prosvjed u Zadru zbog puštanja Darka Kovačevića Daruvarca

Foto: Božidar Kolega/HRT

Foto: Božidar Kolega/HRT

Foto: - / HRT

Iz zadarskog parka Gospe od Zdravlja do zgrade suda organiziran je prosvjed zbog odluke zadarskog pravosuđa o puštanju Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu.
Socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu je osudio puštanje na slobodu Zadranina Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac (31), koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, ocijenivši to  sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj.- Mamula o slučaju premlaćene djevojke: Gdje je pravda?

Darko Kovačević
, zvani Daruvarac (31), optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda, pušten je jučer iz pritvora zbog pravosudne procedure, što SDP-ov forum žena ocjenjuje nedvojbenim primjerom da se u hrvatske institucije ne može imati povjerenja.  

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, no ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa.

Jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenosti ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne, ocjenjuje SDP-ov forum. Navode i da su u ovom slučaju počinjeni školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.

Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi Odsustnost zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu. Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja samo deklarativno i prigodničarsko, ističe se u priopćenju.

Kovačeviću je jučer ukinut istražni zatvor jer prema zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci kada je riječ o kaznenim djelima (prijetnja i nanošenje teških tjelesnih ozljeda) za koja se vodi kazneni postupak.

Odluku da se Kovačevića pusti na slobodu komentirao je i bivši odvjetik Ante Gotovine Luka Mišetić:Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!