21:20 / 03.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Prosvjed u Zagrebu zbog poskupljenja odvoza otpada

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na velikom transparentu ispred zgrade Gradske uprave prosvjednici su istaknuli transparent na kojemu je pisalo: "Zagreb: Europska prijestolnica smeća".
Dvjestotinjak građana prosvjedovalo je u utorak navečer, s transparentima, zviždaljkama i bubnjevima, ispred zagrebačke Gradske uprave protiv planiranog poskupljenja računa za odvoz otpada i nefunkcionalnog sustava gospodarenja otpadom, a usprotivili su se i planiranim izmjenama GUP-a te zatražili novi GUP.

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR). Najavili su i nastavak borbe, te zakazali novi prosvjed za ponedjeljak, 9. prosinca u 8,15 sati ispred zgrade Gradske skupštine.

Naime, tada će u 9 sati početi sjednica Gradske skupštine na koju je gradonačelnik Milan Bandić uputio taj prijedlog za poskupljenje odvoza otpada.

Udruge ističu da je to nepravedan model naplate u kojem svi Zagrepčani moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli, te još i varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad.

Na toj skupštinskoj sjednici bi se po hitnom postupku trebale naći i izmjene GUP-a.

Na velikom transparentu ispred zgrade Gradske uprave prosvjednici su istaknuli transparent na kojemu je pisalo: "Zagreb: Europska prijestolnica smeća".

Također, na transparentima je pisalo "Prognoza za Zagreb 2018.-2023.: Smećava", "Bandićevi kumovi past ćete u Resniku", "Truje vas i pljačka vaš gradonačelnik", "Gdje je USKOK?", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto u Remetinec", "Mafija go home", "Čiji su interes centri za smeće?". 

Zagreb - europska prijestolnica smeća

Marko Košak iz Zelene akcije pred okupljene je prosvjednike stao sa crnom vrećom smeća te poručio da je ta vreća smeća simbol vladavine gradonačelnika Bandića koji punih 20 godina nije uspio riješiti problem gospodarenja otpadom te je Zagreb europska prijestolnica smeća.

Ustvrdio je da je Bandić gradonačelnik koji ne mari za javni interes i pravo građana na zdrav život i na pravo na plaćanje pravednih mjesečnih računa.

- Protivimo se ovakvom muljanju s otpadom, protivimo se rasprodaji javnog prostora uz rijeku Savu i izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP). Vidimo se u ponedjeljak - dosta je Bandićeve samovolje, poručio je Košak, a okupljeni su uzvratili zviždanjem, bubnjanjem i povicima "Dosta". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!