07:27 / 28.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Prosvjed učitelja koji rade s djecom s teškoćama

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Organiziran je zbog smanjenja plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama, kao što su Centar za autizam, Centar 'Goljak', Suvag i druge.

Školski sindikat Preporod organizirao je prosvjedni skup ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog smanjenja plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama koji rade s djecom s posebnim potrebama te zatražio vraćanje plaća na prijašnju razinu.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić izvijestio je kako ih je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u međuvremenu primila i pokazala razumijevanje za njihove probleme i da će biti strpljivi do rujna kako bi se problem riješio izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora, pa neka ih Ministarstvo i Vlada predlože. 

Tanja Dejanović Šagadin iz zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak" ustvrdila je kako resorno ministarstvo pokazuje kako ne cijeni njihov rad što pokazuje pad plaća u uvjetima rasta BDP-a. Plaće su nam smanjene na prijevaru i to nije fer, rekla je.

Prosvjednici, njih 200-tinjak, nosili su transparente na kojima je pisalo "Zašto ste nam lagali?", "Radit više ja ću, ali za manju plaću. Neću!", "Moja Afrika", "Plače mi se od plaće", "Škola za život, plaća za bankrot", "Škola za život, bez plaće za život", "Svi smo mi posebni!"

Svojim dolaskom podršku prosvjednom skupu dao je i predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekavši kako je došao kao prosvjetni djelatnik i otac djeteta s posebnim potrebama.

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Marko Sladoljev rekao je da je došao dati podršku kao bivši učitelj sa 20 godišnjim stažem koji je znao koliko je taj posao težak osobito u radu s djecom s posebnim potrebama i da nije pošteno da im se smanjuju plaće budući da su i inače potplaćeni.

Divjak o sindikalnom prosvjedu 'Preporoda' - potrebna analiza što je ranije isplaćivano

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je potrebno analizirati situaciju i vidjeti što je u prethodnom razdoblju bilo isplaćivano u skladu s Ugovorom.

Istaknula je i kako je na sastanku utvrđeno da postoje određeni problemi u sustavu. "Nadalje, očito te centre treba promatrati holistički, znači to nije samo pitanje Ministarstva znanosti nego i Ministarstvo socijale i Ministarstva zdravstva i u tom smislu ćemo organizirati i sastanak sa sva tri Ministarstva", najavila je.  "Ono što mene posebno rastužuje je politiziranje", rekla je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!