Udruga Franak traži da Vrhovni sud žurno riješi pitanja CHF kredita, reagiralo i Ministarstvo financija

24.05.2022.

11:02

Autor: HRT

Prosvjed Udruge Franak

Prosvjed Udruge Franak

Foto: HTV / HRT

Udruga Franak zatražila je na prosvjednom skupu u utorak da Vrhovni sud neodgodivo, prije ljeta, riješi krucijalna pitanja u slučaju franak, prije svega pitanje ništetnosti temeljnih ugovora o kreditu u švicarskim francima i pitanje obeštećenja svih potrošača s konvertiranim kreditima. Vladu su pozvali da predloži zakonska rješenja kojima bi se olakšao pristup sudovima za sve potrošače na temelju kolektivne presude. Iz Ministarstva financija reagirali su na prozivke s prosvjeda te ocijenili neistinitim tvrdnje da je Vlada izdala hrvatske potrošače.

Koordinator Udruge franak Goran Aleksić naglasio je da je pitanje ništetnosti ugovora o kreditima u 'švicarcu' prošlo svu potrebnu proceduru i preostaje jedino da Vrhovni sud odluči je li ugovor s ništetnom valutnom klauzulom i kamatnom stopom ništetan.

Podsjetio je da su uputili prosvjedne note Sudu EU, HNB-u, Vrhovnom sudu i Vladi RH. Vladu je optužio da je izdala interese hrvatskih građana očitujući se pred Sudom EU da su konverzijom u potpunosti obeštećeni, a što u Udruzi smatraju netočnim i sramotnom izdajom.

Udruga franak traži da Vlada RH predloži zakonska rješenja kojima bi se olakšao pristup sudovima za sve potrošače na temelju kolektivne presude, a prije svega, na ukidanje svih sudskih troškova za tužitelje po CHF kreditima.

Od Hrvatske narodna banka (HNB) zatraženo je da odmah nakon odluke Vrhovnog suda po njihovim zahtjevima bankama preporuči da pozovu pojedinačno sve potrošače koji još nisu sudski obeštećeni na nagodbe i da im banke ponude obeštećenja u skladu s odlukama Vrhovnog suda koje mora žurno donijeti.

Prosvjednike podržali Most i Možemo

Traže i da HNB neodgodivo naloži bankama osuđenim u kolektivnom slučaju franak da na svoje uvodne web stranice odmah pa sve do zaključno 13. lipnja 2023. izlože informaciju da su u njemu osuđene i da svi potrošači koji su kod njih ugovorili kredit s valutnom klauzulom CHF imaju pravo na obeštećenje.

Potporu zahtjevima Udruge franak su na prosvjedu izrazili i saborski zastupnici Nikola Grmoja (Most) koji je ustvrdio da vlada radi protiv interesa naroda i Sandra Benčić (Možemo) koja je poručila da banke građanima trebaju vratiti preplaćene iznose.

Neriješena pravna pitanja za kolektivnu presudu

Na prosvjedu je upozoreno na višegodišnja neriješena pravnih pitanja vezano za kolektivnu presudu u slučaju franak, zbog nemara i nečinjenja pojedinih hrvatskih institucija po neriješenim, ali i riješenim pravnim pitanjima.

Povod su bili problemi dužnika koji su između 2004. i 2008. ugovarali kredite u francima, a tiču se neriješenog pitanja ništetnosti takvih ugovora u cijelosti kao i prava na obeštećenje nakon prihvata zakonske konverzije švicarskog franka u euro. Također i nečinjenje HNB-a i Vlade RH prema bankama nakon kolektivne presude.

Na prosvjedu su govorili aktivisti Udruge franak, a okupilo se stotinjak prosvjednika noseći transparente "Konverzija nije obeštećenje", "Vrhovni sude, požuri 55000 obitelji čeka", Ništetan CHF=ništetan ugovor", "CHF kredit, neustavan, nezakonit i ništetan".


Ministarstvo financija: Neistina je da je Vlada izdala potrošače 

Iz Ministarstva financija reagirali su na prosvjed Udruge Franak te ocijenili neistinitim tvrdnje da je Vlada izdala hrvatske potrošače.

- Vlada je i samostalno i u suradnji s Državnim odvjetništvom RH kontinuirano tijekom posljednjih nekoliko godina odbijala sve pokušaje kojima se nastojala osporiti najprije ustavnost tzv. Zakona o konverziji CHF kredita, a potom i njihova usklađenost s pravom Europske unije, istaknuli su u priopćenju. 

Pritom je, kako su proučili, "uvijek i u svim prilikama isključivi cilj ove Vlade zaštititi potrošače uz navođenje niza argumenata usmjerenih na dokazivanje da su navedeni zakoni u skladu sa Ustavom RH, a potom i u skladu sa pravnom stečevinom Europske unije, tako pridonoseći održavanju tih zakona na snazi, uz naglasak da su doneseni radi uspostavljanja narušene ravnoteže prava i obveza stranka iz takvih ugovora".

- Kako je i Sud Europske unije odluku o pravima potrošača prepustio nacionalnim sudovima te s obzirom na činjenicu da je u tijeku niz postupaka pred sudovima u RH, iznošenje bilo kakvog daljnjeg komentara ili stava bi moglo biti smatrano utjecajem, štoviše čak pritiskom na samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u RH stoga će se Vlada do daljnjeg suzdržati od bilo kakvog komentara, priopćilo je Ministarstvo financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!