Prosvjed uoči početka suđenja roditeljima za smrt djevojčice Nikol

04.04.2022.

20:36

Autor: Hina/HRT

Prosvjed u Brodu

Prosvjed u Brodu

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Na godišnjicu smrti dvogodišnje djevojčice Nikol Dedić iz Nove Gradiške i uoči 11. travnja, početka suđenja njezinim roditeljima, pred Centrom za socijalnu skrb u Novoj Gradiški i pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu prosvjedovali su članovi udruge "Veronica Vere". 

Ne želimo da se pronađu olakotne okolnosti za smrt djevojčice, poručila je koordinatorica za socijalnu politiku udruge "Veronica Vere" Stela Prislan Fujs.


Istaknula je da je, osim na roditeljima, u tom slučaju teret odgovornosti i na Centru za socijalu skrb iz Nove Gradiške.


- Centar je ostao kamenog srca, nije reagirao. Njihova je odgovornost na svjetlu dana. Ništa se od tada nije promijenilo, nitko ništa nije naučio, ni ovo društvo, ni centri za socijalnu skrb, rekla je Prislan Fujs i dodala kako se nada da će najavljena reforma socijalne skrbi donijeti pomake u radu sustava.


Dvogodišnja djevojčica s ozljedama glave i tijela primljena je 31. ožujka 2021. u novogradišku bolnicu.


Zbog težine ozljeda, prevezena je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.


Nakon toga privedeni su roditelji ozlijeđene djevojčice, a još dvoje njihove djece izdvojeno je iz zajedničkog kućanstva.


Dvogodišnja djevojčica umrla je 4. travnja 2001.


Treće dijete, o kojem se skrbila baka, izdvojeno je iz obitelji u ožujku ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!