08:41 / 15.12.2018.

Autor: HRT

Prosvjed "Za sigurnu školu" okupio tisuće nezadovoljnih nastavnika i učitelja

-

-

Foto: - / -

Okupljanje je počelo u 11 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, a središnji događaj počeo je simbolično u 12.05 na Trgu bana Josipa Jelačića.
''Problem je toliko duboko otišao, da se nad ovim mora zamisliti cijela zemlja. Ovo što se meni dogodilo, taj neugodni incident koji se okrenuo u potpuno suprotnom smjeru, govori da moramo nešto učiniti za one u koje se zaklinjemo, a to su naša djeca'', kazao je Franjo Dragičević iz čakovečke Tehničke škole na prosvjednom skupu "Za sigurnu školu" koji je održan na Trgu bana Jelačića. Dragičević je, podsjetimo, nakon što su ga učenici gađali kredom, neprimjereno reagirao i za svoju reakciju dobio opomenu ravnatelja škole. No cijela situacija pokrenula je lavinu reakcija na društvenim mrežama u akciji "#ijasamfranjo u kojoj su profesori iznosili svoja traumatična iskustva iz razreda.

Unatoč hladnom vremenu, više tisuća nastavnika, učitelja i učenika iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu u središtu Zagreba na prosvjednom skupu "Za sigurnu školu" kojim su upozorili na teško sigurnosno i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju što, kako ističu, ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa.

Učitelji i nastavnici traže bolju zaštitu u razredu, promjenu neefikasnih pedagoških mjera u školama te da se napad na učitelje zakonski odredi kao napad na službenu osobu.

U organizaciji učiteljskih grupa Nastavnici organizirano i Školska zbornica te Sindikata Preporod,  okupljanje je počelo u 11 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, odakle su se sudionici uputili Masarykovom, Gundulićevom ulicom i Ilicom do glavnog zagrebačkog trga, gdje je središnji događaj simbolično počeo u 12 sati i 5 minuta.

- Ministrica Divjak: Zakon o udžbenicima važan je za reformske procese
- Findak: Slučaj prof. Franje Dragičevića ne bi se dogodio da smo prvi put reagirali
- Učitelj Plantić - u školama je nasilje svakodnevno 

S pozornice im se obratilo nekoliko nastavnika, ali i roditelja, koji tvrde da su današnje hrvatske škole nesigurne za učitelje, ali i za pristojnu djecu koja su izložena nasilju, kako se rekli, devijantnih učenika kojima nitko ne može i ne želi stati na kraj.

"Ne želimo više slušati o preventivnim programima i radionicama, želimo konačno da odgovorni naprave ono za što su debelo plaćeni. Tražimo status službenih osoba za sve odgojno-obrazovne radnike, da se svaki fizički napad na nastavno osoblje tretira onako kako ga se tretira u svim civiliziranim državama", poručio je nastavnik Ivan Plantić iz Vele Luke, nakon čega je pozdravljen pljeskom i odobravanjima okupljenih. Istaknuo je da se obraća "ljudima u grijanim uredima i foteljama koji danas ne rade jer im je vikend, a posljednji put su bili u doticaju s obrazovnim sustavom kada su maturirali".

Nastavnici su za govornicom svjedočili o nizu ponižavajućih i uvredljivih situacija kojima su bili izloženi u razredu. Sudionici prosvjeda posebno su oduševljeno pozdravili profesora Dragičevića koji je s pozornice upozorio da su škole u Hrvatskoj postale bojišnice devijantnih učenika kojima su mete nastavnici i djeca koja žele učiti. Krivce vidi i u lošoj regulativi, ali i u ravnateljima škola koji ne reagiraju na nasilje s ciljem, kako smatra, održavanja dobrih odnosa s Ministarstvom kako bi zadržali svoju poziciju."Zbog vremenskih prilika mnogi su došli u posljednji trenutak pa je teško procijeniti koliko se učitelja i profesora okupilo. Došli su kako bi još jednom upozorili da se ne osjećaju sigurno u školama, razredima, svome radnom mjestu", javila je Dominique Bratović-Vela.

''Prvi naš cilj je bio sačuvati radno mjesto kolegi Franji Dragičeviću i u tome smo uspjeli. Drugi naš cilj je - poslati jasnu poruku da to nije bio usamljen slučaj, nego da je sigurnost u našim školama na niskim granama i da ima jako puno učitelja i nastavnika kojima se svakodnevno događa ono što se dogodilo kolegi Dragičeviću. I treći naš cilj - mi želimo vrlo jasno s našeg skupa poslati poruke. Prva poruka je mijenjanje Kaznenog zakona, druga poruka je promjena Zakona o odgoju i obrazovanju i treća poruka je mijenjanje Pravilnika o pedagoškim mjerama'', kazao je Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

''Teško je u kratkom roku nešto napraviti jer sustav se urušava već godinama. Trebamo svi zajedno, naravno ne mogu samo profesori i nije cilj da jedni upiru prstom u druge - moramo se zajedno dogovoriti i napraviti doista sigurnu školu'',  rekla je Ana Vrčić Bauer iz OŠ "Marija Jurić Zagorka" u Zagrebu.Ovim okupljanjem traže bolju zaštitu na svom radnom mjestu, promjenu neefikasnih pedagoških mjera u školama, da se napad na učitelje zakonski odredi kao napad za službenu osobu. Na okupljanje su organizatori pozvali i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stigla je izjava ministrice Blaženke Divjak u vezi s današnjim prosvjedom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!