07:23 / 01.03.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Prosvjed zaštićenih najmoprimaca - oglasili se i vlasnici

Foto: Maja Sever/HRT

Foto: Maja Sever/HRT

Foto: - / HRT

Razlog održavanja prosvjeda je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova čije bi izglasavanje prouzročilo deložaciju preko 4.000 obitelji tzv. zaštićenih najmoprimaca.
Dok Sabor raspravlja o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova na Markovom trgu održava se prosvjed u organizaciji Hrvatskog saveza udruga stanara, udruga stanara iz Splita, Zagreba, Rijeke i Dubrovnika. Pred zgradom Sabora okupilo se oko stotinjak prosvjednika.

Razlog održavanja prosvjeda je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova čije bi izglasavanje prouzročilo deložaciju preko 4.000 obitelji u Hrvatskoj tzv. zaštićenih najmoprimaca. Organizatori prosvjeda: Hrvatski savez udruga stanara, Udruga stanara grada Splita, Udruga stanara grada Zagreba, Udruga stanara grada Dubrovnika. 

Prema riječima Tomislava Tomaševića posrijedi je "velika prevara" jer su brojni stanari kupovali neuseljive stanove za male novce, a sada zaštićene najmoprimce žele izbaciti iz tih stanova. Također tvrdi da je stvarnih vlasnika stanova kojima su oni bili nacionalizirani za vrijeme Jugoslavije, tek oko sedam posto. Kako tvrde iz Hrvatskog saveza udruga stanara, ni Vlada, ni resorni ministar ne spominju činjenicu da je veliki broj vlasnika stanova u kojima žive tzv. zaštićeni najmoprimci, dobio društveni ili državni stan i isti otkupio za 10% njegove tržišne vrijednosti. Potporu prosvjedu dali su i neki saborski zastupnici, među kojima i SDP-ov zastupnik Gordan Maras.Zaštićene najmoprimce i vlasnike stanova primio je u Banskim dvorima Predrag Štromar. Nakon sastanka Štromar je održao konferenciju za novinare. Poručio je da će se sastati ponovno za dva tjedna. "Moramo biti pravna država, a da bi onemogućili pravne praznine - ovaj zakon moramo donijeti", poručio je Štromar. Dodao je kako je zakon trenutno u Saboru na prvom čitanju, a drugo će biti za mjesec, dva. "Mislim da je ovaj zakon pravičan, a na idućem sastanku pokušat ćemo vidjeti postoji li način da se on dodatno usavrši", kazao je. Ponovio je kako nitko neće ostati bez doma.  Svatko ima pravo na krov nad glavom, ali ne na tuđi račun, poručuje udruga Vlasništvo i posjed. Izmjene Zakona o najmu važan su korak u rješavanju statusa obespravljenih vlasnika, koji već 70 godina ne mogu koristiti svoju privatnu imovinu, navode u priopćenju. Očekuju kako će novi zakon uštedjeti milijune kuna poreznih obveznika koje bi bile utrošene na obeštećenje stvarnih vlasnika. Navode da u njihovim nekretninama zaštićeni najmoprimci najamninu plaćaju svega stotinjak kuna mjesečno i to za stanove koji su uglavnom smješteni u gradskim središtima. Istovremeno vlasnici iznajmljuju stanove po tržišnim cijenama od 300-400 eura, ili su primorani dizati kredite. Upozoravaju i da je Europski sud za ljudska prava četiri puta presudio u korist vlasnika. Tvrde kako više od polovice zaštićenih najmoprimaca (kojih je oko 3.000) ima druge vlastite nekretnine, a da je među njima najviše 19 branitelja.

U povodu saborske rasprave izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova i najavljenog prosvjeda udruga stanara oglasilo se Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Nitko neće ostati bez stana, odnosno doma, poručili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!