11:55 / 07.04.2019.

Autor: HRT

Prosvjed zbog spalionice otpada

-

-

Foto: - / -

Organizatori kažu da je cijeli postupak u vezi s toplanom netransparentan i da su građani dovedeni pred gotov čin.
U Konjščini se okupilo 500-tinjak Zagoraca kako bi prosvjedovali zbog spalionice otpada, čija je gradnja najavljena u obližnjoj poslovnoj zoni. Skup se održao pod nazivom "Ne spalionici".

Organizatori kažu da je cijeli postupak u vezi s toplanom netransparentan i da su građani dovedeni pred gotov čin.

- Javnost nije informirana čak ni transparentnošću javnih dokumenata, a mještani su se digli na noge zato što smatraju da jedna takva spalionica ne pripada u naseljeno mjesto, tim više što se planira realizirati na otprilike 120 metara od prve naseljene kuće, kazala je Ines Frčko iz Kriznog ekostožera Konjščina.

Prema njezinim riječima, toplana i energana trebale bi služiti za proizvodnju toplinske energije za stanovništvo općine Konjščina. Građani su, objašnjava, nakon analize podataka vezanih uz projekt, došli do zaključka da ta količina otpada koja bi se spaljivala u toplani i energani ne može proizvesti dovoljno toplinske energije za sve stanovnike općine. Osim toga, Frčko je naglasila kako građani smatraju da tu postoje neki privatni interesi, s obzirom na to da postoji i ulaganje privatnog trgovačkog društva.

- Pretpostavljamo da bi to društvo tada i diktiralo cijene te energije u našoj općini, kazala je.

Prema riječima Frčko, projekt je već pokrenut i postoji idejno rješenje koje je poslano u institucije koje bi trebale dati zeleno svjetlo za njegovu realizaciju. No, nastavlja Frčko, građani tom dokumentacijom ne raspolažu i nisu dovoljno upućeni. Pozvali su općinsku vlast da im podastre dokumentaciju, kako bi bili obaviješteni o svemu što se događa.

Dodala je kako je javnosti predstavljeno da je riječ o spaljivanju komunalnog otpada i biomase, ali da u Kriznom ekostožeru smatraju kako je prema idejnom rješenju riječ o puno štetnijim ulaznim gorivima. Naglasila je kako su od biomase spominjani čak i medicinski i komunalni otpad te različite vrste plastike, a možda najgore od svega je, ističe Frčko, dehidrirani mulj koji koncentrira najveću količinu štetnih, odnosno kancerogenih tvari koje bi u naseljenom mjestu negativno utjecale na zdravlje i okoliš.

Krizni ekostožer Konjščina, koji je u postupku registracije udruge, prema riječima Frčko, ima potporu drugih udruga poput Ekoudruge Zagreb iz koje su im objasnili na koji način pokrenuti građansku inicijativu.

Inače, dolaskom na prosvjed stanovnicima Konjščine podršku su dali i članovi UZOR-a - Udruge za zaštitu okoliša Resnik. Kako je rekla predsjednica Udruge, Branka Genzić-Horvat, oni se već 14 godina bave identičnim problemom u Gradu Zagrebu.

- Došli smo reći da to nije nikakvo rješenje, da su spalionice protivne zdravlju, ekologiji, financijskim razlozima i nema ni jednog opravdanog razloga za njih, ali je očito da se i dalje guraju, evo sad i u Zagorju i po cijeloj Hrvatskoj, naglasila je Genzić-Horvat.

Inače, Krizni ekostožer Konjščina u desetak je dana prikupio više od tisuću potpisa za peticiju na kojoj je postavljeno pitanje jeste li za ili protiv spalionice u općini Konjščina, a svi su potpisi, prema riječima Frčko 'protiv'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!