Prosvjedi protiv covid-potvrda prošli mirno

12.11.2021.

23:40

Autor: V.K./HRT/Hina

Prosvjedi protiv covid-potvrda

Prosvjedi protiv covid-potvrda

Foto: Dnevnik / HRT

Prosvjed protiv uvođenja covid-potvrda održali su se u petak u više hrvatskih gradova, u Zagrebu na Markovu trgu, kao i u Zaprešiću gdje se građani zapalili svijeće na trgu ispred stana ministra unutarnjih poslova i ravnatelja Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića, no prošli su mirno.

Policija nije imala postupanja, odnosno na prosvjedima nisu zabilježena narušavanja javnog reda i mira, istaknuli su na upit Hine iz Policijske uprave zagrebačke o prosvjedima koji su se u petak popodne i navečer održali na njihovom području.

Prosvjed na Markovu trgu započeo je u 17 sati i 30 minuta, dok su se u Zaprešiću građani okupili na Trgu Ivana Pavla II. nešto kasnije, a svi u znaku protivljenja covid-potvrdama, koje od utorka u Hrvatskoj ulaze u širu primjenu.

Osim u zdravstvene te institucije socijalne skrbi u kojima su obvezne od početka listopada, od utorka, 16. studenog, bit će obavezne za zaposlenike u javnim i državnim institucijama, kao i građane koji se dolaze u njihove prostorije. Covid potvrde se uvode u i u škole, ali samo za zaposlenike.

Prosvjednici su na oba mjesta palili svijeće izražavajući svoje protivljenje covid-potvrdama, a na Markovom trgu svijećama su formirali poruku, u kojoj potvrdama jasno poručuju Ne.

Iz Policijske uprave zagrebačke nisu dali odgovor na upit jesu li prosvjedi bili prijavljeni.

Od utorka se u više hrvatskih gradova održavaju prosvjedi protiv postroženih mjera. Tako je u petak održan prosvjed, među ostalim u Zadru te u Splitu, na Narodnom trgu, što je još jedno okupljanje u nizu na kojemu su se izmjenjivali govornici iznoseći svoje stavove o covid-potvrdama.

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je donio odluku o obaveznim covid-potvrdama u javnim i državnim službama, kao i onima na lokalnoj razini, uz poruku da je osnovni cilj zaštiti zdravstveni sustav kako bi bio dostupan svim bolesnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!