11:45 / 28.11.2020.

Autor: HRT

Prosvjedi protiv novih mjera u Zagrebu, Splitu i Osijeku

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz prisutnost velikog broja policijskih službenika prosvjedi su održani na glavnom zagrebačkom trgu, splitskoj rivi te u Osijeku i Zadru.
Uz prisutnost velikog broja policijskih službenika,na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je kratak prosvjed protiv novih epidemioloških mjera. Prosvjednici su poručili da je riječ o spontanom okupljanju građana. Policija je neke od njih legitimirala uz upozorenje da na javnim okupljanjima ne smije biti više od 25 ljudi.U Osijeku se okupilo pedesetak građana

Oko pedeset građana mirno je prosvjedovalo i na glavnom osječkom Trgu Ante Starčevića zbog uvođenja novih epidemioloških mjera i, kako tvrde, manipulacija vezanih za epidemiju. Iz osječko-baranjske policije izvijestili su da skup nije bio prijavljen te da se provjerava je li bilo prekršaja na temelju odredbi Zakona o javnim okupljanjima.

Agronom Zorislav Petrijevčanin na skupu je rekao da su u epidemiji prisutne manipulacije jer se, kako tvrdi, neke znanstvenike koji govore protiv cjepiva testiranja automatski cenzurira, "a što provode oni koji profitiraju od epidemije". Ustvrdio je da je najveći profiter u ovoj situaciji Međunarodni monetarni fond (MMF).

Petnaestak građana prosvjedovalo na splitskoj rivi

Prosvjedi protiv najnovijih epidemioloških mjera održan je i na splitskoj Rivi. Prosvjednici su uzvikivali "Bolje grob, nego rob," te pjevali Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si", Oliverovu "Vjeruj u ljubav" i Odu radosti. Na prosvjedu su bili istaknuti transparenti s natpisima: "Slobodu izbora dao nam je Stvoritelj i ne može ju oduzeti Vlada",  "Ne reci lažna svjedočanstva" (Osma Božja zapovijed), "Neću masku, ne trebam cjepivo".

U splitskoj su policiji rekli kako im nitko nije prijavio javno okupljanje na Rivi, ali su policajci bili na mjestu događaja, radi prevencije, nakon što je na društvenim mrežama objavljen poziv za taj prosvjed. Prema informacijama iz splitske policije, Rivom je šetalo dosta građana, ali prosvjedu je sudjelovalo oko 15-ak osoba.

Prosvjed je održan i u Zadru, okupilo se desetak ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!