Prosvjedi protiv uvođenja 5G tehnologije

25.01.2020.

12:03

Autor: HRT

default error photo
U Zagrebu, Rijeci, Karlovcu i Osijeku održavaju se prosvjedi protiv uvođenja 5G tehnologije, čiji učinci na ljude i okoliš nisu istraženi.
U Zagrebu, Rijeci, Karlovcu i Osijeku održavaju se prosvjedi protiv uvođenja 5G tehnologije, čiji učinci na ljude i okoliš nisu istraženi.

Naime, vodeći svjetski znanstvenici uputili su dramatičan apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego što se znanstveno utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave.

Apel je potpisalo više od 250 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili oko 2000 stručno recenziranih radova s tog područja.Oprez zbog kibernetičkih napada

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za kibernetičke i međunarodne komunikacijske i informacijske politike Robert Strayer upozorio je hrvatske vlasti i privatni sektor da paze od koga nabavljaju opremu za razvoj 5G mreže i usluga kako bi pravodobno spriječili kibernetičke napade i zaštitili podatke. U Americi je već oko 100 gradova uvelo tu naprednu petu generaciju mobilnih telekomunikacijskih mreža.

- U budućnosti vidimo rizik zbog razvoja internetske i digitalne tehnologije. Zato se moramo fokusirati, surađivati i baviti se globalnim prijetnjama u sklopu kibernetičke sigurnosti. Način na koji internet funkcionira dopušta cyber prijetnjama da se šire svijetom u datom trenutku, poručio je Robert Strayer, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za kibernetičke politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!