07:49 / 04.09.2019.

Autor: HRT

Prosvjedna akcija "5 do 12" u tri bolnice

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Akciju su organizirali Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a u isto vrijemeo, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.
Nekoliko stotina medicinskih sestara i tehničara te drugih zdravstvenih radnika okupilo se na prosvjednom skupu "Pet do 12" ispred KBC-a Zagreb i Split te dubrovačke bolnice. Upozorili su na nedostatak osoblja, teške uvjete rada te zatražili zasluženo povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora. U svojoj pauzi posla, održali su mirni prosvjed, a ne nelegalan štrajk, kako je upozoreno iz Ministarstva rada.

- Prosvjedna akcija "Pet do 12" u srijedu u tri zdravstvene ustanove

Voditeljica sindikata u KBC-u Zagreb Gordana Miškulin kazala je da Vlada prioritetno sanira neke privatne tvrtke, a sustav zdravstva stalno je na zadnjemu mjestu. U petak imamo daljnje pregovore, dodaje i napominje da je Hrvatska jedina zemlja koja ne poštuje standarde zdravstva i nema dovoljno medicinskih sestara u odnosu na broj pacijenata. Jedna radi za njih tri do 4, kaže.U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru okupljenima su se obratili sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Liječnici podržavaj ovaj prosvjed, dali su Vladi rok da do 15. rujna ukine odluku o reprezentativnosti i da ih vrati kao ravnopravne pregovarače, u suprotnom i oni najavljuju svoje akcije. Pregovori se nastavljaju u petak, sindikati neće odustati od svojih zahtjeva, dapače, povećali su ih i u odnosu na onih 7 posto, sada, ovisno o uvjetima rada i radnom mjestu, traže povećanje dodataka na plaću od 10 do 20 posto.

Splilt

Više stotina zaposlenih okupilo se pred ulazima u bolnicu na Firulama i na Križinama. Prosvjednicima su se pridružili i građanski aktivisti, djelatnici drugih zdravstvenih ustanova, te brojni pacijenti i građani, a sve je nadzirala i policija.

- Želimo se zajedno s građanima usprotiviti ovakvoj politici Vlade gdje ljudi svakodnevno odlaze iz zdravstva i da se zapitamo kamo ide naše zdravstvo te tko će nas u budućnosti liječiti i njegovati. Vlada treba vidjeti da mislimo ozbiljno. Tražimo deset posto na uvjete rada i 20 posto, ovisno o kome se radi, na odgovornost. Od toga ne odustajemo i nadamo se da štrajka neće biti te da će ovakve kampanje uroditi plodom - poručila je sindikalna povjerenica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Silvana Ganza.

Navela je i kako u splitskoj bolnici nedostaje 150 medicinskih sestara te isto toliko pomoćnog osoblja, dok je početna plaća medicinske sestre 4.500 kuna, a više medicinske sestre tisuću kuna viša.

Sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Kaja Kalinić naveo je kako tehničko osoblje u bolničkoj kuhinji radi po 28 dana bez slobodnog dana, i to za plaće koje su niže od hrvatskog minimalca. Ljudi, kazao je, padaju s nogu bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, pa je ponekad na bolovanju i po njih 30.

Dubrovnik

I zaposlenici dubrovačke bolnice održali su prosvjed kako bi Vladi poručili da je situacija i u toj zdravstvenoj ustanovi iznimno teška, jer je sustav već godinama zapušten, uz potplaćenost i podcijenjenost te lošu organizaciju i uvjete rada, dok je nedostatak kadra golem.- Želimo poboljšanje uvjeta rada i povećanje dodataka na plaću - sada tražimo 10 posto umjesto onih 7 koje smo bili parafirali. Svi koji su imalo uključeni u zdravstvu vide da je sustav pred pucanjem, ne vidi to samo naš dragi ministar - izjavio je Ivan Večerin, predsjednik dubrovačke podružnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak istaknula je jutros u emisiji "Studio 4" kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju Vladinu ponudu za povećanje plaća. 

- Riječ je o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama, izjavila je. 

Komentirala je naputak Ministarstvo zdravstva koje je na adrese svih bolnica u zemlji poslalo dopis u kojem se navodno objašnjava da se zaposlenici navedenih triju bolnica koji obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen.- Prosvjed je u skladu sa zakonima o radu i javnom okupljanju, ne bi smjelo biti nikakvih sankcija ako pravna država bude funkcionirala. Pravni stručnjaci koji su dali takve naputke moraju se posuti pepelom i vidjeti da je ovaj čin zastrašivanje zaposlenika i dovođenje sustava u nered koji mi nismo željeli - kazala je. Naglasila je da će prosvjedovati svi zaposlenici, ne samo članovi sindikata.

- Vjerujemo da će odaziv biti dobar, iako nakon jučerašnjeg naputka stalno dobivamo upite što se događa i mogu li očekivati sankcije zbog sudjelovanja - izjavila je i naglasila kako oni nisu željeli krenuti s aktivnostima, ali ih je Vlada dovela do ove situacije. Prašnjak je naglasila da će pacijenti imati potpunu brigu i skrb, zastoj će biti, kaže, na 15 minuta, a bolesnici prikovani za krevet, kojima je potrebna terapija i njegovanje, bit će opskrbljeni i osigurani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!