Prosvjedna akcija u znak sjećanja na žrtve Ahmića, reagirao je i HNS BiH

15.04.2023.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: HRT/Hina

Prosvjedno stajanje na Trgu bana Josipa Jelačića u znak sjećanja na žrtve Ahmića

Prosvjedno stajanje na Trgu bana Josipa Jelačića u znak sjećanja na žrtve Ahmića

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Na zagrebačkom središnjem trgu održana je prosvjedna akcija u znak sjećanja na žrtve Ahmića, bosanskohercegovačkog sela koje su prije 30 godina napale lokalne postrojbe HVO-a. Prosvjed je organiziralo nekoliko udruga, među njima i Centar za žene žrtve rata - ROSA. Od predsjednika i premijera zahtijevaju javno distanciranje od počinjenih ratnih zločina. Na to je reagirao Hrvatski narodni sabor BiH i ističe da osuđuje zanemarivanje hrvatskih žrtava u BiH na akcijama udruga u Zagrebu.

Hrvatski narodni sabor BiH u priopćenju navodi da su razočarani zbog "ponovnog negiranja, obezvređivanja i prešućivanja hrvatskih žrtava u ratnim zločinima u Domovinskom ratu u BiH". Izrazili su sućut zbog zločina počinjenog u Ahmićima, ali navode da je zločin počinjen i u mjestu Trusini gdje su ubijena 22 hrvatska civila i zarobljena vojnika.

U Zagrebu je danas nekoliko nevladinih organizacija u organizaciji Centra za ženske studije, Ane-Marije Rafai (RAND) i Vesne Teršelić (Dokumenta -Centar za suočavanje s prošlošću) organiziralo više događaja pod nazivom Ne u naše ime u znak sjećanja na žrtve iz Ahmića.

- Da prekinu sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina. Kao konkretan čin preuzimanja odgovornosti tražimo da se jedan trg u Zagrebu nazove po žrtvama Ahmića, ahmićkim žrtvama, istaknula je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata - ROSA u Zagrebu.

- Mi imamo u skupštini jedno povjerenstvo odnosno odbor koji se bavi promjenom imena, on ima svoju proceduru, tako da svatko tko misli da treba promijeniti neko ime može poslati e-mail. A da znam što je bilo u Ahmićima, da sam bio s predsjednikom Josipovićem položiti vijenac u Ahmićima, to znam, rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

HNS BiH smatra taj potez jednostranim i uvredom za hrvatske žrtve u BiH.

"Izražavamo našu veliku razočaranost zbog ponovnog negiranja, obezvrijeđivanja i prešućivanja hrvatskih žrtava u brojnim ratnim zločinima u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini, upravo onako kako se sustavno negiraju ratni zločini Armije BiH od strane političkih, izabranih i imenovanih dužnosnika bošnjačkog naroda", priopćili su iz HNS-a BiH.

Osudili su zločin te izrazili sućut zbog zločina počinjeinih u Ahmićima. Upozorili su međutim da se zločin počinjen u Trusiniprešućuje i negira, te su naveli brojne slučajeve ratnih zločina koje je počinila bošnjačka Armija BiH diljem središne Bosne u Križančevu selu, Buhinim kućama, Grabovici, Doljanima i drugima mjestima.

Naveli su da je Armija BiH u ratnim zločinima ubila oko 1600 Hrvata, od kojih su 1088 bili civili. HNS ističe kako jednostrano predstavljanje ratnih zločina posebno vrijeđa obitelji žrtava i stradalnike posljednjeg rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!