13:32 / 24.09.2020.

Autor: HRT

Prosvjedna akcija ugostitelja "4 do 12"

-

-

Foto: - / -

Mnogi ugostitelji u Dalmaciji trenutačno ne poslužuju goste - dio je to prosvjedne akcije "4 do 12".
Mnogi ugostitelji u Dalmaciji trenutačno ne poslužuju goste - dio je to prosvjedne akcije "4 do 12".

Više od tisuću ugostitelja iz cijele Dalmacije danas je s početkom u 11 sati i 56 minuta, u sklopu akcije „4 do 12“, na sat vremena prestalo posluživati goste u svojim objektima kako bi upozorili na teško stanje u kojem se našla njihova struka. Akciju su inicirali iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split, ali se proširila na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta te je u potpunosti uspjela.

Ugostitelji su se odlučili na akciju budući da je zbog pandemije koronavirusa ugrožen opstanak samog ugostiteljstva te brojnih radnih mjesta o kojima samo u Dalmaciji ovise deseci tisuća zaposlenika i članova njihovih obitelji.

Akcija je osmišljena kao nastavak nedavne akcije ugostitelja Istre i Kvarnera s istim ciljevima, samo što se ovaj put ne zove „5 do 12“ nego „4 do 12“, kako bi se upozorilo na činjenicu da vrijeme za djelovanje nadležnih institucija protječe te će uskoro biti prekasno.

Od Vlade traže ponajprije porezno rasterećenje - obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka sljedeće godine i trajnu preferencijalnu poreznu stopu na hranu.

Akciji su se odazvali i splitski ugostitelji.

- Ovu sezonu nismo osigurali zalihu da bismo imali za preživljavanje. Imamo 25 zaposlenih i nije jednostavno preživjeti zimu, i to nije nikada bilo moguće ako nismo stvorili zalihu. Moramo upozoriti na te probleme i tražimo da nam se otpuste krediti jer je to jedini način na koji možemo preživjeti, naglasio je Domagoj Ćurković, splitski ugostitelj.

- Zadovoljna sam što su se ugostitelji odazvali u ovako velikom broju, ali i još zadovoljnija što su naši gosti prepoznali važnost akcije i prihvatili s razumijevanjem naše razloge zbog kojih smo ih prestali posluživati na 60 minuta. Naši zahtjevi mjera potrebnih za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva su jasni – obustava naplate PDV-a do 1.3.2021., trajna preferencijalna stopa na hranu - što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13% ili 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije, rekla je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!