14:19 / 25.02.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Prosvjedna nota MVEP-a Crnoj Gori

MVEP uputio prosvjednu notu Crnoj Gori

MVEP uputio prosvjednu notu Crnoj Gori

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori zbog zahtjeva općine Tivat da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi.

U toj se Domu kulture nalaze sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Radio Duxa, informativnog medija na hrvatskom jeziku te Hrvatske knjižnice "Ljudevit Gaj".


- Odluka, kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene iseliti se iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje djelovanje, imat će dalekosežne negativne posljedice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori, poručilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.


U priopćenju  MVEP navodi kako se time "Hrvatima Crne Gore šalje iznimno negativna poruka, zbog koje su s pravom razočarani i krajnje uznemireni, poglavito jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom da su ju prije sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe".


MVEP ističe da problem s Domom kulture nije riješen sukladno obećanjima predsjednika vlade Crne Gore, ministara i drugih dužnosnika te drži "neprihvatljivim drži ovakvu zlouporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama".


Također se ističe da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zajamčena crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009. te međunarodnim aktima.


- Posljedice ovakve lokalne, no za cjelokupnu nacionalnu zajednicu Hrvata Crne Gore štetne odluke, mogle bi imati svoj neželjeni odraz na ukupne odnose kako u bilateralnom, tako i multilateralnom okviru međunarodnih organizacija koje se bave manjinskom tematikon, stoji u priopćenju MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!