18:27 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Prosvjedna nota Srbiji, traži se isprika

Traži se isprika za skandal u Kninu

Traži se isprika za skandal u Kninu

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Hrvatska je zatražila ispriku Srbije i uputila prosvjednu notu nakon što je Miloš Stojković kao povjerenik pravoslavnog manastira i izaslanik emitirao video u kojem se na Kninskoj tvrđavi govori da je Knin okupirani srpski teritorij, najavljuje povratak Republike Srpske Krajine i uklanjanje hrvatske zastave. 

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MSP) nije se do petka navečer očitovalo o prosvjednoj noti, izvijestio je hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Bišćević. Naveo je da se ministarstvo Srbije usmeno ogradilo "od neprimjerenih i štetnih izjava iz video objave". 

Na skandalozni čin reagirali su premijer i ministar vanjskih i europskih poslova. Premijer Andrej Plenković poručio je kako se radi o neprihvatljivom i nedopustivom ponašanju protiv Republike Hrvatske. Reagirali smo odmah čim smo doznali za tu situaciju, dodao je.

- Naš veleposlanik prenio je jutros prosvjednu notu u Beogradu. Očekujemo odgovor, ispriku, objašnjenje srbijanske vlasti o tom događaju koji se zbio u Kninu, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Potvrđuje doista koliko je još potrebno raditi u samoj Srbiji da se promijene te mentalne matrice, da se Srbija suoči s prošlošću, osobito s obzirom na težnje prema EU-u, dodao je.

Kninski gradonačelnik bio je domaćin službenom srbijanskom izaslanstvu u kojem je bio i Stojković. Nije to očekivao od teologa, predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

- Napokon je počeo vladati razum, a mi se vraćamo nerazumu. Ne mi, nego takve osobe. Mi smo i dalje razumni i željni normalnog života u zajedništvu, rekao je Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

- Svaki ovakav čin moramo osuditi i vjerovati da se ovo neće događati, da ćemo svi nastaviti živjeti jednim ljepšim i boljim životom, izjavila je Anja Šimpraga, saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke.

Čovjek koji je zloupotrijebio posjet Hrvatskoj na upite ne odgovara, nekim medijima tvrdi da nije autor videa, no šibensko-kninska policija ima drukčija saznanja koja će nakon izvida rezultirati i potrebnim akcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!