12:21 / 08.11.2019.

Autor: T.V./HRT

Prosvjedna nota Srbiji zbog spomen-ploče Bratiću

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula devedesetih godina prošlog stoljeća.
MVEP je uputio diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. studenog 2019.

Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija ponovno je pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća.Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Grlić Radman: Otkrivanje spomen-ploče skandalozno

- Najoštrije to osuđujem ako se to uopće i dogodi. Poznato je da je taj gospodin, odnosno on je ratni zločinac, poginuo upravo vršeći agresiju, napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.- Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi bit će predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću, poručio je premijer Andrej Plenković iz Ženeve gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu.

Penava: Zbog ovakvih primjera nema mjesta ćirilici u Vukovaru

Priopćenjem se oglasio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i osudio otkrivanje spomen-ploče. Kaže da je upravo to ogledan primjer zašto ćirilici nema mjesta u Vukovaru. Penava je pozvao na reakciju saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Milorada Pupovca, SNV i SDSS da "barem na ćirilici hrvatskoj javnosti predoče jasnu i nedvosmislenu osudu i ograđivanje od takvih postupaka", jer "sve drugo će govoriti u prilog tome da se mi cijelo vrijeme jako dobro razumijemo."

Vukovarski HDZ poručio je da otkrivanje spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu ne vodi normalizaciji odnosa susjednih država, nego još više veliča agresiju na Hrvatsku i Vukovar te predstavlja šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su u tom gradu poginule za vrijeme Domovinskog rata.

Vučić odgovorio na prozivanja

U vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS) u Novom Sadu je, u sklopu obilježavanja dana 1. brigade Kopnene vojske VS-a, otkrivena  spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar, te poginulim vojnicima tog korpusa. U nazočnosti tridesetak časnika VS-a, te čelnika pokrajinske i gradske vlasti, predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocijenio je da se time odaje počast uz sjećanje na "one koji su dali svoj život izvršavajući časno zadaće koju je postavilo zapovjedništvo države" koju su "branili u teškim trenucima".

- Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi.

- Demokratski savez Hrvata u Vojvodini najoštrije osuđuje otkrivanje spomen ploče osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimjereno kada su u pitanju standardi i vrijednosti u EU-a, izjavio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. Dodao je kako će taj čin kod Hrvata izazvati strah, dodatno osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj, jer se osobe koje su bile u funkciji ratnih zločina u aktu agresije na drugu, susjednu državu, ovdje javno afirmiraju kao pozitivni likovi.

Medved: Srbija se ne može suočiti sa svojom ulogom u agresiji na RH

Ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio je kako se radi o očitom primjeru da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. "Hrvatska osuđuje takav čin poglavito kada se događa u vrijeme ovih teških dana za hrvatski narod, u svjetlu žrtava velikosrpske agresije Vukovara i Škabrnje", komentirao je Medved novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a. Dodao je da je osjetljivo i za svaku osudu upravo zato što je nositelj postavljanja spomen-obilježja vojska Srbije, za ratnog zločinca koji je izravno zapovijedao u agresiji na teritoriju Hrvatske.Ministarstvo hrvatskih branitelja je najoštrije osudilo podizanje spomenika Bratiću smatrajući nedopustivim i neprihvatljivim veličanje zločinaca agresorske JNA. "U mjesecu kada se s tugom i boli prisjećamo žrtve Vukovara, s druge strane Dunava, u Republici Srbiji koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, otkriva se spomenik osobi izravno odgovornoj za zločine počinjene u Vukovaru", priopćeno je iz Ministarstva. Sodaje se kako je to "najgora uvreda žrtvama zločina koji za posljedicu ima najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!