07:52 / 12.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Prosvjedna povorka medicinskih sestara i tehničara

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oko tisuću medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u prosvjednoj povorci središtem Zagreba, kojom su tražili poštivanje kolektivnog ugovora i bolje uvjete rada.
Oko tisuću medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na Međunarodni dan sestrinstva, u prosvjednoj povorci središtem Zagreba, kojom su tražili poštivanje kolektivnog ugovora i bolje uvjete rada.  

Oko deset tisuća sestara nedostaje u sustavu hrvatskog zdravstva, a jedna sestra u hrvatskim bolnicama obavlja posao koji u drugim europskim zemljama rade tri ili četiri sestre, istaknuli su organizatori prosvjeda iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Sindikat traži bolje uvjete rada sestara i plaćanje prekovremenih sati u skladu kolektivnim ugovorom, koji se, tvrde, ne poštuje kada su u pitanju medicinske sestre i tehničari. 

Traže i da se poštuje rad medicinskih sestara i tehničara, da ih se ne omalovažava i ne zanemaruje kod donošenja zakona i pravilnika u zdravstvu, koje bi trebalo ostati javno dobro, na temeljima koje je postavio Andrija Štampar.

Ispunjavanje tih zahtjeva jedini je način da se zaustavi egzodus sestara i tehničara u zapadnu Europu, kamo ih je u zadnjih pet godina hrvatskog članstva u EU, otišlo gotovo tisuću, istaknuto je  na mirnom prosvjedu koji se kretao od Glavnog kolodvora do Markova trga, gdje je završio govorom sindikalnih čelnika.

Predsjednica sindikata Anica Prašnjak istaknula je ogorčenost odnosom Vlade prema sestrinskom sindikatu, navodeći da im nisu omogućili ni struju na Markovu trgu za današnji prosvjed, a struju su na kraju, kaže, ipak dobili i to - od župe sv. Marka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!